U velikoj sali Bosanskog narodnog pozorišta prošlog petka upriličen je tradicionalni prijem za zeničke maturante koji su oslobođeni polaganja maturskog ispita. Od svih maturanata u 11 zeničkih srednjih škola, njih 126 je sve razrede srednje škole završilo odličnim uspjehom, zbog čega su od strane gradonačelnika Fuada Kasumovića i Gradske uprave Zenica nagrađeni s po 100 KM i knjigom „Gazi Husrefbeg“ Ćire Truhelke.
– Vi ste ponos ovog Grada i svoje generacije. Najbolji ste i uvijek težite da budete najbolji. Čestitam vašim roditeljima i profesorima, jer i oni imaju velike zasluge za vaš uspjeh. Želim vam da se prilikom izbora fakulteta vodite svojim željama, ali i potrebama na tržištu rada. Moj savjet je da birate perspektivne fakultete koji će vam omogućiti da napredujete. Borite se u životu, vjerujem da će neko od vas biti jednom i na mom mjestu -poručio je gradonačelnik Kasumović.

Učenici generacije su: Ahmed Čalkić (Prva gimnazija), Ismail Arnaut (Druga gimnazija), Sarah Ramić (Medicinska škola), Eric Udiljak (KŠC Sveti Pavao), Ilma Bošnjak (Mješovita srednja škola), Anel Zlotrg (Tehnička škola), Ismet Gračić (Mješovita srednja industrijska škola), Lorena Marković (Srednja muzička škola), Amina Dizdarević (Ekonomska škola), Kanita Jašarević (Srednja mješovita škola Mladost) i Aldijana Bajramović (Srednja škola
za stručno obrazovanje i radno osposobljavanje).

– Zadovoljna sam s obrazovanjem koje sam stekla tokom protekle četiri godine, kao i informacijama koje sam sakupila. Naravno, pandemija je malo poremetila proces obrazovanja ali generalno sam zadovoljna -rekla je Sarah Ramić, učenica generacije iz Medicinske škole, te dodala da namjerava upisati Medicinu.
– Drago mi je što sam uspješno završila svoje obrazovanje i što sam izabrana za učenicu generacije. Namjeravam da se i dalje obrazujem te usavršim kako bih u budućnosti bila što bolji frizer. Već imam neke ponude ali vidjet ćemo kako dalje -kaže Kanita Jašarević, učenica generacije iz Srednje mješovite škole „Mladost“.
– S jedne strane mi je drago što je ovaj dio života završen uspješno, a s druge strane osjećam zabrinutost. Planiram upisati studij Elektrotehnike ili nešto oko informatike, robotike. Još uvijek nisam donio konačnu odluku ali vjerojatno nastavljam obrazovanje na Univerzitetu u Sarajevu – rekao je Ahmed Čalkić, učenik generacije iz zeničke Prve gimnazije.