Jedan je od najuspješnijih bosanskohercegovačkih klubova, Nogometni klub „Čelik“ Zenica, osnovan je 16. juna 1945. godine. Kao osnivači kluba spominju se: Ilija Marković, Slavko Trbojević, Jure Primorac, Zdenko Mazauek, Rašo Bačevina, Mehmed Haramandić, Milivoje Ćelić…
Evropski uspjesi
Tokom 70-tih godina prošlog vijeka uspjesi Kluba zadivili su domaću sportsku javnost. Čelik 1971. godine po prvi put sudjeluje u Srednjoevropskom kupu i odmah ga osvaja. U prvom kolu Čelik je pobijedio talijansku Cataniju i u polufinalu mađarski MTK.
U finalnoj utakmici ekipu Čelika čekala je Austria iz Salzburga na neutralnom terenu u italijanskoj Goriziji. Čelik je po prvi put osvojio Srednjoevropski kup pobjedivši sa 3:1. Godinu kasnije, u istom takmičenju Čelik je savladao Spartu iz Praga i budimpeštanski Honved. U finalu se sastaje s Fiorentinom, 23.8.1972. godine Čelik je odigrao 0:0 u Italiji, a 4. oktobra na novom stadionu Bilino polje pobjeđuje rezultatom 1:0 i po drugi put osvaja Srednjoevropski kup. Replika pehara kojeg je Čelik osvojio u Srednjoevropskom kupu i danas se nalazi na Bilinom polju.

Čelikov dres su nosili brojni nogometaši, na muralu u centru Zenice nalaze se portreti njih sedam: Mujo Mujkić, Josip Lalić, Alojz Renić, Fadil Talić, Mehmed Buza, Jasmin Hajduk i Senad Brkić. Ne smijemo zaboraviti i brojne igrače koji su nastupali za reprezentaciju BiH: Almir Tolja, Elvir Bolić, Nermin Šabić, Mirsad Hibić… „Crno-crvene“ su u proteklih 76 godina s klupe vodili: Milan Ribar, Kemal Hafizović, Nermin Hadžiahmetović, Josip Katalinski, Husnija Arapović, Vlatko Glavaš, Ivo Ištuk, Omer Kopić, Elvedin Beganović, Vlado Jagodić, Kemal Alispahić, Boris Pavić i drugi.

U sezoni 1974./’75. Čelikovi omladinci osvajaju kup Jugoslavije pobijedivši Hajduk rezultatom 2:0. Bila je to još jedna afirmacija kluba jer je nekoliko igrača Čelika zaigralo u reprezentativnom dresu.
Sredinom sedamdesetih Čelik sudjeluje u novom evropskom takmičenju koje je nazvano Rapan Cup ili Intertoto kup. U prvom kolu Čelik je pobijedio švedski Elfsborg. Na Bilinom polju bilo je 2:0 za Čelik, dok je u Švedskoj bilo neriješeno 1:1. Sljedeći protivnik Čelika bio je portugalski Setubal. U Portugalu su poraženi sa 1:0, a na Bilinom polju bilo je 2:0 za Čelik koji je osvojio prvo mjesto u grupi te u svoju vitrinu dodao još jedan evropski trofej.

Ovogodišnja proslava rođendana Kluba počinje već danas (utorak, 15. jun) defileom igrača svih kategorija od stadiona Bilino polje. Za srijedu, s početkom od 18 sati, planirano je druženje na Trgu Alije Izetbegovića gdje će biti postavljeno igralište za najmlađe
ali i dodatni sadržaj za one starije.

Višestruki prvak BiH
Čelik je od svog nastanka odigrao veliki broj utakmica, ovom prilikom izdvojit ćemo sezone kada se nalazio u najvišem rangu takmičenja. Tokom 17 sezona, u Prvoj saveznoj ligi Jugoslavije, “Crno-crveni” su odigrali 574 utakmice. Od osamostaljenja Bosne i Hercegovine, Čelik je do ove sezone nastupao konstantno u najvišem rangu takmičenja, osvojio je tri titule prvaka države i dva Kupa. Međutim, nakon osvojenih trofeja uslijedile se dvije decenije loših rezultata s izuzecima u određenim sezonama. Najveći poslijeratni evropski uspjeh se desio već davne 2001. godine kada je Čelik igrao utakmice Intertoto kupa i dostojno predstavljao našu državu.

Članak iz Naše riječi, juni 2001. godine

Početkom januara 2017. godine NK Čelik je postao prvi profesionalni članski klub na ovim prostorima koji i formalno funkcioniše na principu „jedan član – jedan glas“. Nakon određenog perioda uslijedio je ulazak turskog „investitora“ u klub, a što se završilo itekako pogubno, jer se zbog novonastalih dugova Klub vrlo brzo našao pred nestankom. Ipak, u najtežim trenucima su ga preuzeli oni koji ga iskreno vole. Skupština kluba je demokratski odlučila da NK Čelik Zenica postane prvi klub u istoriji nogometa koji je svojevoljno ispao u zadnji rang takmičenja bez odluke o bankrotu, a da su mu ostali svi dugovi, koje i dalje mora vraćati. Odluka Skupštine je imala za cilj da Klub očuva tradiciju.
-Neki ljubitelji nogometa mogu reći da u tome ne vide nikakav smisao, ali mi koji svim svojim bićem živimo za Čelik smatramo da je takva odluka posljedica naše velike ljubavi. Jedno je činjenica – Čelikova tradicija predstavlja zeničko dostojanstvo!- poručuju članovi Uprave NK Čelik.
Naša riječ je od svog osnivanja pratila NK Čelik te koristimo priliku da svim igračima, Upravi, prijateljima, navijačima i simpatizerima ovog kluba čestitamo 76. rođendan uz želju da i u budućnosti izvještavamo o pobjedama „Crno-crvenih“ sa stadiona širom BiH, ali i dalje.