Jučer je u Bosni i Hercegovini, kao i prethodnih nekoliko dana, preovladavalo sunčano i toplo vrijeme, uz prolazan porast naoblake tokom dana. Dnevna temperatura kretala se od 32 do 38 °C. Prema raspoloživim prognoznim modelima, pred nama je najtopliji period u dosadašnjem dijelu godine.

Federalni hidrometeorološki zavod je, za period od 21. do 25. juna ove godine, izdao narandžasto upozorenje zbog visokih dnevnih temperatura zraka i vrlo visoke vrijednosti UV indeksa. S obzirom na to da visoke temperature vazduha mogu nepovoljno uticati na zdravlje i kod potpuno zdravih osoba, preporučuje se unositi što više tečnosti, izbjegavati alkoholna, gazirana i zaslađena pića koja će jedino pojačati dehidrataciju, redovno provjetravanje prostorija, te se građanima, a naročito osobama starije dobi, preporučuje kretanje u jutarnjim i večernjim satima, po mogućnosti u prirodi.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, i u narednim danima se očekuje stabilno, sunčano i toplo vrijeme. U utorak i srijedu će biti sunčano, uz malu oblačnost. Jutarnja temperatura će biti od 18 do 26, a dnevna od 33 do 40°C. U četvrtak će biti sunčano, uz umjeren porast naoblake tokom dana. Poslije podne ponegdje u Bosni je moguć lokalni pljusak. Jutarnja temperatura će se kretati od 19 do 26, a dnevna od 34 do 40°C. U petak će biti sunčano, uz postepeno naoblačenje tokom dana, što u većem dijelu Bosne može usloviti pljuskove. Jutarnja temperatura će se kretati od 19 do 26, a dnevna od 31 do 37 °C.