U petak, 9. jula 2021. godine, obaviće se zajednički ispraćaj identifikovanih žrtava ubijenih Srebreničana, a koje trebaju biti pokopane u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari. Kao i svake godine, posljednji ispraćaj će biti upriličen sa platoa JKP “Gradska groblja” u Visokom, tačno u 10:00 sati. Ovo je ujedno i poziv građanima da, kao i ranijih godina, prisustvuju ispraćaju iz Visokog, uz napomenu obaveznog pridržavanja naredbi i preporuka Federalnog Štaba civilne zašite i Štaba civilne zaštite Grada Visoko zbog pandemije koronavirusa.
“I ove godine će iz prostorija Javnog komunalnog preduzeća Gradska groblja Visoko biti ispraćena tužna kolona sa tabutima srebreničkih žrtava genocida koje će biti ukopane u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari. Do sada su u Memorijalnom centru ukopane 6.652 žrtve”, rekao je direktor JKP Gradska groblja Visoko Kenan Karavdić.
Među učesnicima i 17 osoba iz Doboj Juga
Marš mira je memorijalna manifestacija koja se održava svake godine u mjesecu julu u povodu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone Ujedinjenih nacija“ u Srebrenici iz jula 1995. godine. Pored odavanja počasti žrtvama genocida, ova manifestacija ima za cilj i da animira sve relevantne, međunarodne i domaće pravosudne institucije da procesuiraju i što prije, pred lice pravde, privedu i presude, sve osobe koje su učestvovale u planiranju i izvršenju zločina genocida.

U narednom broju Naše riječi objavit ćemo reportažu “Srebrenica 2021”,
koju će pripremiti naša novinarska ekipa.

Marš mira je jedna od najmasovnijih i najzahtjevnijih aktivnosti u okviru obilježavanja godišnjica genocida, s međunarodnim karakterom i učesnicima iz mnogih zemalja svijeta. Ova manifestacija uvrštena je u program obilježavanja godišnjica genocida 2005. godine. Broj učesnika u proteklim godinama, prije pandemije koronavirusa, se kretao od dvije do više od deset hiljada. Među ovogodišnjim učesnicima će sa područja Zeničko-dobojskog kantona biti i ekipe iz općina Olovo i Doboj Jug.
– Zbog pandemije prošle godine nismo učestvovali ali ove godine su nam iz Organizacionog odbora dopustili da učestvujemo s ograničenim brojem osoba. Ovo će biti deseti put da učestvujemo a ide 15 osoba i dva vozača u pratnji. Polazimo 7. jula u 13 sati ispred zgrade općine, taj dan ćemo prenoćiti u Nezuku. Imamo veliku podršku općine i načelnika Mirnesa Tukića, kao i brojnih privrednika -rekao nam je jedan od organizatora, Sejad Hopić.
Marš mira traje tri dana i učesnici pješače na stazi dugoj oko 100 kilometara od Nezuka do Potočara. Do trenutka pisanja ovog članka, na ovogodišnji Marš mira zvanično su bili prijavljeni učesnici iz 21 općine širom BiH.
Program obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici
Poboljšanje epidemiološke situacije omogućilo je da u Maršu mira učešće uzme veći broj građana nego što je to bio slučaj lani, kao i prilikom klanjanja dženaze žrtvama genocida u Srebrenici .
U subotu, 10. jula, u Memorijalni centar Potočari planiran je doček učesnika ultra maratona Vukovar-Srebrenica, Moto maratona, biciklističkog maratona Goražde-Srebrenica kao i doček učesnika Marša mira 2021. U poslijepodnevnim satima održat će se i dodjela Novinarske nagrade „Nino Čatić“ i predstavljanje knjige „Tražeći Esmira“. U nedjelju, 11, jula, biće održana komemoracija u 11 sati. Vjerski program u Memorijalnom centru Potočari počinje u 12:15 sati učenjem sure Ja-sin dok je dženaza – namaz i dova šehidima genocida planirana za 13:20 sati.