Dobrovoljno vatrogasno društvo Zenica je u subotu, 03.07.2021. godine na platou Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica, implementiralo posljednju aktivnost u sklopu projekata “VATRU GASI, BRATA SPASI” koji je podržan u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost 2020. Pored USAID-a partner projekta je Grad Zenica – Služba civilne zaštite.  Ukupno 30 učesnika u projektu koji su bili iz BiH, Hrvatske i Srbije, su tokom jednodnevnog boravka u Zenici učestvovali na vatrogasnom takmičenju, a vještine su pokazali u šest disciplina.

“PRO-Budućnost je USAID-ov projekat izgradnje mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini. Projekat provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services CRS, sa partnerima:
Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA) i Međureligijskim vijećem
u Bosni i Hercegovini (MRV).”

Podsjećamo, tokom mjeseca juna održane su dvije aktivnosti ovog projekta, realizovane su tri radionice iz oblasti vatrogastva gdje su učesnici razmjene iskustava, kao i posjeta tvrđavi Vranduk gdje je direktor JU Muzej Grada Zenica Adnadin Jašarević održao historijski čas i učesnike projekta upoznao sa historijom Grada Zenica. Nakon toga, upriličena je posjeta vjerskim objektima na području grada Zenica i to: katolička crkva Sv. Ilija, pravoslavna crkva Rođenja Presvete Bogorodice, Čaršijska džamija i Sinagoga. Historijat i značaj ovih objekata su prezentovali turistički vodič, Afan Abazović i vjerski službenici.
Cilj projekta je bio da se kroz vatrogastvo, koje je humana djelatnost, pošalje poruka za izgradnju mira i povjerenja među građanima svih etnički i vjerskih skupina u BiH, ali i susjednim državama. Kad se desi požar ili druga prirodna nesreća tada vatrogasci spašavaju živote i imovinu ne pitajući kojoj etničkoj i vjerskoj skupini pripadaju ugroženi. Kroz sam projekat su učesnici putem dijaloga upoznali jedni druge o svojim etničkim i vjerskim skupinama kojima pripadaju, te jasno poslali poruku svima da se bez povjerenja i razumijevanja ne može graditi budućnost, te da svi skupa preuzimaju odgovornost za budućnost.

Polaganje ispita za dobrovoljnog vatrogasca

Dobrovoljno vatrogasno društvo Zenica planskim aktivnostima za 2021. godinu je realizovalo obuku i polaganje ispita za nove polaznike koji su stekli zvanje dobrovoljni vatrogasac. Polaganja ispita se održalo protekla dva vikenda u prostorijama Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica, pred Komisijom formiranom od strane Kantonalne uprave CZ ZDK.
Obuka se provodila pod nadzorom Službe civilne zaštite Grada Zenica i Kantonalne uprave CZ ZDK. Nakon obuke, prema planu i programu za zvanje dobrovoljni vatrogasac, a koja je trajala skoro pet mjeseci, članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Zenica su polagali ispite za dobrovoljnog vatrogasca i rukovodioca akcije gašenja požara. Ispit za dobrovoljnog vatrogasca je položilo ukupno 19, dok je ispit za rukovodioca akcije gašenja požara položila dva člana Dobrovoljnog vatrogasnog društva Zenica. Polaganjem ova dva ispita Dobrovoljno vatrogasno društvo Zenica je, što se tiče kadra, još bolje obučeno i spremnije da pomogne u spašavanju ljudi i materijalnih dobara tokom prirodnih i drugih nesreća kao i gašenja požara. Dobrovoljno vatrogasno društvo Zenica planira već u oktobru mjesecu realizovati novu obuku za zvanje dobrovoljni vatrogasac koji bi u svojom sastavu imali što veći broj certificiranih vatrogasaca.