Sakati Billy sa Inišmana

Bosansko narodno pozorište Zenica uspješno je privelo kraju 71. sezonu, koja je uprkos pandemijskim uslovima zabilježila niz uspjeha. Nakon gostovanja u Skoplju, prošle sedmice je na velikoj sceni izvedena predstava „Othello“, lutkarskom predstavom za djecu „Psić boje neba“ zatvorena je sezona za najmlađe dok je koncertni dio sezone zaključen s nastupom Kamernog simfonijskog orkestra Zenica.
Poštivanje higijensko-epidemioloških mjera
Direktor BNP-a, Miroljub Mijatović istakao je da su u okviru 71. umjetničke sezone održane premijere predstava: „28. proba“, „Sakati Billy sa Inišmana“, „Žiranti“, „Ko smo?“ i „Sedam strahova“ dok su u okviru Dječije, omladinske i lutkarske scene premijere imale predstave „Most“ i lutkarska predstava „Psić boje neba“.

Žiranti

– Trudili smo se i puno radili, naravno sve u skladu s propisanim higijensko-epidemiološkim mjerama i kao rezultat tog imamo sedam novih predstava uz mnogo onih koje smo zadržali na našem repertoaru. Značajno je da je veći dio glumačkog ansambla bio uposlen u toku cijele pozorišne sezone, osim u jednoj predstavi, fokusirali smo se na ansambl BNP-a. Sezonu smo završili s velikom premijerom predstave „Sedam strahova“ koja je realizovana u koprodukciji s XX festivalom bosanskohercegovačke drame -rekao je Mijatović.
Zeničko pozorište je poput ostalih pozorišta u okruženju u materijalnom smislu veoma pogođeno jer nije moglo ostvarivati značajne vlastite prihode.
– Pod vlastitim prihodima pozorište podrazumijeva prihode od prodaje ulaznica i iznamljivanje svojih prostornim kapaciteta (mala i velika scena, op.a.). Znamo da su do prije mjesec dana mjere dopuštale do 70 osoba u sali, a potom je od prije mjesec dana taj broj povećan na 100. Ako imamo na umu da pozorišna sala ima 400 mjesta, da je njena popunjenost najčešće 70 i više posto, tih 70 gledalaca u sali je bilo jako malo. Sedmično smo imali dvije ili tri izvedbe, imali smo stalne termine utorak-četvrtak-subota i publika je bila jako zainteresovana i dolazila na izvedbe. Kad su dopuštale mjere imali smo i organizovanih posjeta školaraca, vrtića -kaže Mijatović i dodaje da su u protekloj sezoni imali značajnu materijalnu pomoć od osnivača, Grada Zenica sa svojim resornim službama, Vlade Zeničko-dobojskog kantona te da nije izostala podrška niti od ostalih nivoa vlasti: Federalnog ministarstva kulture i sporta, Ministarstva civilnih poslova, Fondacije za muzičke, scenske i likovne djelatnosti i drugih.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju