U kabinetu općinskog načelnika Kaknja Mirnesa Bajtarevića u utorak su potpisana dva ugovora o nastavku izgradnje donice regionalne ceste Donji Kakanj – Kondžilo (Brnjic) u dužini od 2 kilometra. Vrijednost ugovora je 600.000 KM, od čega je Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK izdvojilo 400.000, a Općina Kakanj 200.000 KM.
Podrška privrednih subjekata
Potpisivanju ugovora, pored načelnika Bajtarevića, prisustvovali su premijer ZDK Mirnes Bašić, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Arnel Isak, vršilac dužnosti direktora Kantonalne direkcije za ceste Rasim Kovač, direktor Zavoda za planiranje i izgradnju Zijad Neimarlija, te predstavnik izvođača radova, firme “Trgošped” iz Kaknja.
Premijer Bašić je rekao da su Vlada ZDK i Općina Kakanj u protekle dvije godine za izgradnju i rekonstrukciju ovog puta izdvojili ukupno 1,2 miliona maraka, izrazivši zadovoljstvo što će se ovim projektom značajno poboljšati kvalitet života svih stanovnika područja Brnjica. Posebno se zahvalio privrednim subjektima RMU Kakanj, Trgošped i Tvornici cementa, koji su zajedno sa Vladom ZDK, Općinom i Federacijom BiH, učestvovali u finansiranju projekta.
“Rekonstrukcijom ovog puta rješava se dugogodišnji problem mještana Brnjica i posebna mi je čast i zadovoljstvo što će taj historijski projekt potpisivanjem ovih ugovora biti završen”, rekao je Bašić.
Saradnja s Općinom
Ministar Isak izrazio je zadovoljstvo saradnjom s Općinom Kakanj, koja se uključila u finansiranje projekta, iako se radi o cesti koja je prije dvije godine prekategorisana u regionalni put Zenica-Arnauti-Donji Kakanj, tako da je značajna i u smislu regionalnog povezivanja.
“Cilj je da se urade rigole, odvodnja, zaštitna ograda i ugradi potrebna oprema koja priliči ovakvoj regionalnoj cesti. Opredijelili smo da gradimo ne metre nego kilometre puteva, a politika ove Vlade je kontinuirano ulaganje u sve općine u ZDK”, rekao je Isak.
Zahvalnost Kantonu
Načelnik Bajtarević zahvalio je Vladi i resornom ministarstvu što su prepoznali potrebe Općine Kakanj i stanovnika područja Brnjica, potvrdivši opredjeljenje ove općine da zajedno sa višim nivoima vlasti nastavi raditi na kreiranju povoljnijeg okruženja za život i privređivanje u Kaknju.