Maglaj je bio domaćin dvodnevnom sajmu eko proizvoda, a mala karavana bh proizvođača u petak i subotu zaustavila se u Zavidovićima. Maglajlijama su se svojim proizvodima predstavili proizvođači i prerađivači meda, voća, mlijeka, ljeko bilja i mesa iz Bosanskog Dubočca, Visokog, Stoca, Bosanskog Petrovca, Bihaća, Zenice i drugih sredina.
Ekološki uzgoj
Ponuda dobra i raznovrsna, a bilo je i mušterija posebno onih koji cijene ekološki uzgoj. Kroz Udruženje „Domaći proizvod-Herbalos“ Sarajevo ujedinilo se 60-tak proizvođača. „Udružili su se domaći proizvođači sa svojim autentičnim proizvodima i sve su ovo napravile bosanske ruke. Odlučili smo formirati udruženje i krenuti u promociju domaćih proizvoda. Već smo bili u Bugojnu, Novom Travniku, Travniku, Vitezu, sada smo u Maglaju a u petak i subotu smo bili u Zavidovićima. Lokalne vlasti su tu da nam pomognu, negdje ima i otpora, ali ljudi uglavnom podržavaju ovaj način promocije domaćih proizvoda“, rekao nam je Ajdin Prašović, ispred Udruženja „Domaći proizvod-Herbalos“ Sarajevo.
Zadovoljni kupcima u Maglaju
Samir Bećirbašić na sajmu zastupa Senadu Kovač koja proizvodi sokove, džemove i bestilje od aronije, duda, drenjka, višnje, borovnice, kupine, ruže, brusnice, višnje, šipka, jabuke, kruške, jagode, maline. „Ovo je naš slatki program, sve su ovo organski proizvodi, bez šećera, a u proizvodnji je korištena planinska izvorska voda“, ispričao nam je Samir. Branko Milošević koji zastupa „Hercegovačke plodove“ iz Stoca zadovoljan je boravkom u Maglaju jer, kako kaže, prodali su sav med od kadulje i vrijeska. „Trenutno nam je najtraženiji proizvod serum od smilja namijenjen čišćenju i jačanju kože. Kakvo je vrijeme i pandemija korone zadovoljni smo posjetom“, dodao je Milošević.