U organizaciji Atletskog kluba „Zenica“, protekle subote je, na stadionu Kamberovića polje, održan XII Međunarodni atletski miting. Niti snažan pljusak koji je padao skoro sve vrijeme takmičenja nije spriječio sportiste da ostvare zavidne rezultate na posljednjoj provjeri pred odlazak na Olimpijske igre koje će biti održane u Tokiju. Balkanski rekorder i srbijanski olimpijac Armin Sinančević je u disciplini kugla, s hicem od 21.42 metra, ukupni pobjednik ovogodišnjeg izdanja mitinga, ispred bh. olimpijca Mesuda Pezera koji je imao rezultat od 21:35 m.
Održan kontinuitet mitinga
Sinančević je osvojio i posebnu nagradu od 500 eura koju je osigurao Suad Kaknjo, predsjednik Atletskog saveza BiH i ujedno predsjednik Organizacionog odbora mitinga.
Atletika je preživjela, kao i tradicionalni atletski miting u Zenici. Cilj nam je bio održati kontinuitet mitinga koji je u odnosu na prošlu godinu podignut za jedan nivo, i ovo nam je praktički priprema za miting 2022. godine. Zadovoljni smo učinjenim u odnosu na ono što smo planirali. Imali smo par vrlo interesantnih disciplina poput kugle, 1.500 m za žene, 3.000 m za muškarce -rekao je Kaknjo.
– Cilj mi je bio prebaciti 21 metar kako bih dobio dodatnu psihološku snagu. Današnji hitac od 21,35m mi je dao dodatnu sigurnost i motivaciju za predstojeće Olimpijske igre koje su moja slijedeća destinacija. Do srijede ću trenirati u Zenici, a onda putujem za Japan, gdje ću svim silama nastojati što bolje predstaviti svoju domovinu -rekao je Pezer.
Najbolji rezultati
U disciplini kladiva, prvo mjesto je osvojila Anamari Kožul (HRV) s dužinom od 66,67 metara. U utrci na 100 m s preponama prvo mjesto je pripalo Mariji Bukvić (SRB) s vremenom od 14,35 sekundi. U kategoriji 300 metara (2009. godište i mlađe) prva je bila Ena Petrić (BiH) s vremenom 46,30, dok je u disciplini 400 m najbrža bila Aleksandra Pešić (SRB) s vremenom 56,21 s. Abedin Mujezinović je osvojio prvo mjesto u disciplini 800 m s vremenom 1:54,03.


Pobjednik u disciplini koplje, s daljinom od 73.12 m, Dejan Mileusnić, rekao je da nije zadovoljan nastupom jer mu je jaka kiša otežala nastup. – Užasno je teško bacati kad je koplje mokro i sklisko. Samo koplje je bilo dodatno otežano, uvijek bacam i do 10 metara manje od onoga koliko vrijedim -rekao je Mileusnić.
Disk je najdalje bacila Gorana Tešanović (BiH) 43,15 m. U kategoriji juniora, na 200 m prvi je bio Lazar Jurošević (SRB) s vremenom 22,58 s. U skoku u vis slavio je Filip Mrčić (HRV) s 210 cm. U utrci na 1.500 metara prva je bila Saima Murić (SRB) s vremenom 4:27,27, dok je na 3.000 metara slavio Elzan Bibić (SRB) s vremenom 2:00,71. U disciplini skoka u dalj za žene sa 6.07 m slavila je Sara Lukić (SRB), dok je u muškoj kategoriji najuspješniji bio Maroslav Ishacenko (UKR) sa 7,27 m. Disk je najdalje bacio Janos Uszak (MAĐ) 62,36 m.
Iako je ranije u utrci na 800 m bio najavljen i Amel Tuka, on zbog kiše nije istrčao na Kamberovića polju jer nije želio rizikovati eventualnu povredu pred put u Tokyo. Specijalni gost mitinga bio je Dragan Zdravković, višestruki prvak Balkana u utrci na 1.500 m, jedan od najvećih sportaša bivše države.
– Veliko mi je zadovoljstvo biti ovdje u Zenici i želim se zahvaliti svim ljudima koji održavaju ovo takmičenje u životu -rekao je Zdravković.