Begov Han kod Žepča u četvrtak je bilo mjesto velike tuge i žalosti. Klanjana je zajednička dženaza tragično nastradalim mladićima Ajdinu Tahiću (19), Nerminu Kameriću (22) i Ajdinu Grahiću (19). Posljednjem ispraćaju mladića, koji su u ponedjeljak, 19. jula, izgubili život u saobraćajnoj nesreći u mjestu Jelina u blizini Vranduka, prisustvovali su, osim članova porodice, rodbine i prijatelja, i mnogi građani Žepča i okoline. U prisustvu gotovo svih imama žepačkog Medžlisa, na čelu sa glavnim imamom Džaferom ef. Gračićem, dženazu je predvodio muftija zenički hafiz Mevludin ef. Dizdarević.
Muftija Dizdarević: “Klanjao sam mnogo dženaza, ali ovo je jedna od najtežih”
– Danas je Bajram i milijardu i osam stotina miliona muslimana se raduje zbog te činjenice. Ali, život nije tako veseo i uvijek radostan kako se očekuje. U životu je, vrlo često, radost pomiješana sa tugom, bol je pomiješana sa veseljem. I danas (četvrtak, op.a.), umjesto da se veselimo i radujemo, mi tugujemo, zbog činjenice da sa ovog svijeta ispraćamo tri mlade duše, koje su tek kročile u život. Ovo je tužan dan za sve nas jer se radi o mladim insanima, o činjenici da se desilo iznenada. Žalost je da su jedinci u svojim porodicama i svi smo tužni”, kazao je, između ostalog, u svom obraćanju muftija Dizdarević, dodajući da je u životu klanjao mnogo dženaza, ali mu je ovo jedna od najtežih.
Nakon klanjana dženaze na poligonu OŠ “Begov Han”, na rukama vjernika tabuti su prenešeni na mezarje kod centralne mjesne džamije. U mezar su ih spustili očevi i najbliža rodbina. Ukopani su jedan do drugog. Prema izjavama prisutnih, bila je ovo jedna od najvećih dženaza u novijoj historiji ovoga mjesta.
Na području općine Žepče, na dan dženaze (22.07.) proglašen je Dan žalosti. U međuvremenu, svi kulturni događaji na području Žepča su otkazani.
Neutješne porodice
Nastradali su živjeli u istoj ulici, kuća do kuće, samo je porodična kuća Tahića udaljena malo niže od ostalih. Komšije kažu da su bili omladinci za primjer. Neutješne porodice s nevjericom govore o nesreći koja ih je zadesila. -Bila su to zlatna djeca koja su se znala od malih nogu. Tu su, kuća do kuće. Moj je bio najstariji i nije napunio ni 23 godine. Radio je u Sloveniji. Sebi je na spratu sređivao stan. Maštao je da dobije vizu i gotovo da je sve trebalo biti završeno u septembru ali,eto, nije je dočekao -kroz suze kaže Sabina Kamerić majka stradalog Nermina.
-Otišla djeca nogama a vraćaju se na tabutu. Upitajte koga god hoćete, svi su imali samo riječi hvale za njih. Pretužno je pričati, mladost ode, Bog je tako htio. Ne vjeruješ da se to desilo, ali se moramo pomiriti sa sudbinom. Sve očekujemo da će se pojaviti ali njih više nema -kažu neutješni Ajdinovi roditelji, Senada i Samir Grahić.
U smrskanom Fordu Mondeo, koji se kobne noći sudario s kamionom, jedino je preživio Nezir Memčić koji je tom prillikom zadobio teške tjelesne povrede. Preživjeli mladić trenutno se nalazi u Kantonalnoj bolnici Zenica i prema raspoloživim informacijama, u stabilnom je stanju.