Na Olimpijskom stadionu u Tokiju sjajan nastup u utrkama na 800 metara imao je član Atletskog klub „Zenica“ i reprezentativac Bosne i Hercegovine, Amel Tuka. U prvom krugu kvalifikacija Tuka je završio drugi s vremenom 1:45.48. U izuzetno jakoj konkurenciji u polufinalnoj utrci Tuka je od samog početka držao poziciju koja ga vodi u finale. Na kraju je kroz cilj prošao sa svojim najboljim vremenom u 2021. godini 1:44.53 iza Fergusona Cheruiyota Roticha iz Kenije (1:44.04) te izborio nastup u finalnoj utrci. Finale discipline na 800m je na rasporedu sutra (srijeda, 4. avgust) u 14:05 po našem vremenu. Podsjećamo da je Tuka svoj nastup na prošloj Olimpijadi u Brazilu završio u polufinalu.

Mesud Pezer u atletskoj disciplini bacanje kugle nastupa u kvalifikacijama na
Olimpijskom stadionu u utorak 3. avgusta od 12:15 po našem vremenu
a finale je na rasporedu 5. avgusta.

– Šta reći poslije ova dva dana nervoze, pritiska, iščekivanja. Teško je naći riječi da opišem svoje trenutno stanje. Čekat ćemo malo da se ovo malo slegne, pa ćemo detaljnije pričati. Ovu priliku koristim da se od srca zahvalim svima na velikoj podršci. Zaista sam sretan i ponosan jer sam svoju zemlju uveo u finale Olimpijskih igara. Poseban i neopisiv osjećaj sreće i zadovoljstva. Hvala svima na velikoj podršci, radujte se i veselite. Zaista, ulazak u finale poklanjam svim svojim Bosancima i Hercegovcima, ljubiteljima sporta. Želim da podijelim svaki trenutak svoje sreće sa svima, a evo što se tiče same trke znao sam da su moju grupu nazvali „grupom smrti“, zaista je tu bilo jakih imena i veoma, veoma dobrih takmičara, jako brzih ljudi. Znao sam, pripremio sam se na to, tako da sam, kao što ste mogli vidjeti, išao sam na sve ili ništa, nisam prepuštao ništa slučaju, nisam kalkulisao. Želio sam da se nađem među prva dva, da prođem direktno u to historijsko finale -rekao je Tuka nakon polufinalne utrke.
Riječi hvale za Tukine utrke ima i Suad Kaknjo, predsjednik Atletskog saveza Bosne i Hercegovine.
– Slijedom Amelovog fokusa i težišta takmičenja sve ide po planu. Sva takmičenja koja su bila u ovoj sezoni su bila podređena Olimpijadi. Za mnoge nedovoljno dobre poznavaoce atletike, neke trke su možda bile i loše, međutim mi smo znali da je zenit Amelove forme projektovan da bude na Olimpijadi i za sad se to u potpunosti realizira. Vrlo sigurno i samouvjereno je istrčao kvalifikacije, polufinale još bolje s odličnim vremenom i nadamo se da će se tim slijedom nastaviti te da će Amel istrčati odličnu trku u finalu. Ne smijemo reći, ali nadamo se jednom od odličja jer Amel i spada u favorite u „kraljevskoj“ disciplini, trenutno od finalista ima treći rezultat i mislim da mu je mjesto na tronu -kaže Kaknjo.