Nakon što je stigla određena količina vakcina protiv COVID-a 19, prošle sedmice je nastavljena vakcinacija u Zenici. Iz JU Dom zdravlja Zenica kažu da je od dolaska prvih doza, vakcinisao oko 9.000 a revakcinisao oko 6.300 građana Zenice.
Prijave za vakcinaciju i dalje moguće
– Dom zdravlja kontinuirano radi na vakcinaciji naših građana, u skladu s količinama vakcina koje nam se dostavljaju od strane Federalnog zavoda za javno zdravstvo. Za osobe koje su nepokretne i osobe s određenim medicinskim indikacijama, naši mobilni timovi sprovode vakcinaciju u kući ili stanu bolesnika. Tokom prošle sedmice, osoblje Doma zdravlja vrijedno je radilo, te se ukupno vakcinisalo 960, a revakcinisalo 1.500 građana Zenice. Vakcine koje su upotrijebljene bile su Astra Zeneca,Sinopharm, Sinovac i Pfizer. S obzirom na to da su prijave za vakcinaciju počele u mjesecu februaru, one još uvijek traju. Svi zainteresovani mogu se i dalje prijaviti u pripadajuću ambulantu porodične medicine, kako bi na taj način zaštitili i sebe i druge -kažu iz Doma zdravlja Zenica i dodaju da je broj zainteresovanih za vakcinu protiv COVID-a 19 do jučerašnjeg dana iznosio 19.083.
Iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane (INZ) kažu da je u ZDK je do 25. jula pristiglo 54.668 vakcina. Prvu dozu je primilo 28.436 osoba, drugu dozu 16.788. S danom izvještaja je bilo na raspolaganju 9.328 doza (to su uglavnom druge doze koje će biti ili su već u međuvremenu upotrijebljene, op.a.).
Uskoro još 100.000 vakcina za ZDK
– Iako ne raspolažemo sa zvaničnim podacima, možemo vam reći da su protekle sedmice i u ovoj sedmici koja je pred nama, u BiH stigle veće količine vakcina, tako da će rezultati biti značajno unaprijeđeni. Što se tiče strukture, možemo reći da su potpuno vakcinisani: 3.051 zdravstveni radnik, 8.603 osobe preko 60 godina, 3.222 hronična bolesnika, te 1.785 ostalih osoba (policija, vatrogasci, novinari, studenti, pravosuđe…) -kažu iz INZ-a.
Kad je u pitanju geografski raspored, potpuno vakcinisanje je obavljeno kod 4.612 osoba u Domu zdravlja Zenica, 1.896 DZ Visoko, 1.382 DZ Kakanj, 1.208 DZ Žepče, 1.191 DZ Tešanj, 1.164 DZ Maglaj, 1.100 DZ Zavidovići, 1.046 Kantonalna bolnica Zenica, 727 Institut za zdravlje i sigurnost hrane, 707 DZ Olovo, 533 DZ Breza, 360 DZ Vareš, 348 DZ Usora, 272 DZ Doboj Jug, 153 Opća bolnica Tešanj, 49 Zavod za medicinu rada, 40 Zavod za borbu protiv ovisnosti.
– ZDK će u sedmici pred nama početi masovniju vakcinaciju stanovništva, a priliku da obave revakcinaciju dobit će i svi oni koji su prvu dozu vakcine primili u drugim zemljama. I dalje su prioritet starije osobe, ali počet ćemo s vakcinacijom i mlađih osoba. Nemamo tačnu evidenciju koliko je naših građana dobilo jednu ili obje vakcine u inostranstvu, najviše u Srbiji, ali računamo da se radi o brojci oko 5.000. Neke su firme, poput „ArcelorMittala“ Zenica, organizirale i prijevoz za svoje radnike koji su se vakcinisali u Srbiji. Svi su oni dobili poziv da se prijave u svoje domove zdravlja te da se evidentiraju, ali nemamo podatak koliko ih se i prijavilo. Sad će i oni dobiti priliku da revakcinaciju obave u našem kantonu i u svojim domovima zdravlja. Početkom sedmice stiglo je oko 20.000 vakcina, koje su i distribuirane domovima zdravlja, a one će se nalaziti u sljedećem izvještaju -rekli su iz INZ-a i dodali da su dobili i određene količine Pfizera, za revakcinaciju, Astra Zenece i Sinofarma te da se očekujemo da će do kraja avgusta dobiti još oko 100.000 doza vakcina.
Kolektivni imunitet
– S obzirom na to da su serološka istraživanja pokazala kako je oko 150.000 građana kantona imalo imunitet, računa se da će već i s tim količinama, ZDK postići oko 60 posto kolektivnog imuniteta. Naša istraživanja, iz februara ove godine, pokazala su da bi se vakcinisalo 49,5 posto stanovništva, 15 posto ih je bilo neodlučno, a ostali su se izjasnili da ne bi primili vakcinu. ZDK je, što predviđa i izmijenjeni Plan vakcinacije Federacije Bosne i Hercegovine, već obavio vakcinaciju novinara, policije te počeo vakcinaciju prosvjetnih radnika. Računa se da će do početka nove školske godine biti vakcinisani svi prosvjetni radnici, koji žele primiti vakcinu -kažu na kraju iz INZ-a.