Centralnim programom na platou Lastavice, u nedjelju je završena ovogodišnja Vjersko-kulturna manifestacija ‘’Lastavica 2021.’’, koja je ove godine trajala od 23. jula kroz različite vjerske, kulturne i sportske programe.
Nakon pozdravne riječi glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Zenica mr. Jakuba ef. Salkice, prisutnim vjernicima obratio se predsjednik Organizacionog odbora Manifestacije muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević, koji je istakao da muslimani ovog kraja zaslužuju da se na ovakav način okupljaju, druže, i da na jedan autentičan način pokažu da mogu živjeti vjeru i mimo džamija, te biti pokorni Allahu, dž. š., i na druge načine.

Uoči centralnog programa na platou Lastavice, u subotu je, poslije akšam-namaza, održan mevludski program kojeg su izveli imami Medžlisa Islamske zajednice Kakanj na platou Lastavice. Nakon uvodnog obraćanja glavnog imama MIZ Zenica mr. Jakub ef. Salkice, učenja mevluda, zikra i ilahija kakanjskih imama, prigodno predavanje održao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kakanj mr. Sulejman ef. Čeliković.

„Zaista je prelijep ovaj plato Lastavice, ovaj kraj. Činjenica je da ovaj kraj i ovi muslimani zaslužuju da se na ovakav način okupljaju, da imaju priliku da se na jedan dostojanstven način okupe, druže, da prijateljuju, razgovaraju, te da posvjedočimo jednu autentičnu filozofiju islamskog življenja, a koja ne podrazumijeva samo klanjanje, post, učenje Kur'ana, boravak u džamiji, dakle te duhovne sadržaje. Blagodat i ljepota vjere islama je i u tome što je omogućio vjernicima, muslimanima da možemo živjeti vjeru i mimo džamija. U islamu nije ibadet samo klanjati, postiti, u islamu je je ibadet i svaki drugi sadržaj života, ako to radimo u ime Allaha dž.š. i zarad njegovog zadovoljstva“, kazao je, između ostalog, muftija Dizdarević.
Nakon muftije zeničkog, prisutnim vjernicima obratio se muftija bihaćki hfz. Mehmed ef. Kudić, koji je, između ostalog, istakao: ”Muslimani zeničkog kraja oduvijek su bili prepoznatljivi po svojoj pobožnosti, a Krajišnici po svojoj hrabrosti. Svi smo od svega pomalo izgubili, ali smo nešto i dobili. Vremenom smo uvidjeli da je najveća pobožnost moliti za brata muslimana, a najveća hrabrost oprostiti bratu muslimanu”.
U okviru vjerskog programa nastupio je i Hor ilahija i kasida, a nakon Lastavičke dove koju je proučio muftija zenički i klanjanja podne-namaza, uslijedio je kulturno-umjetnički program koji su izveli članovi BZK ”Preporod” Zenica.