Zbog izuzetno visokih temperatura i dugotrajnog perioda bez ozbiljnijih padavina u našoj zemlji, ali i šire, u mnogim gradovima su smanjene izdašnosti izvorišta, a samim time na snazi i redukcije vode.
Zenica i Zavidovići bez redukcija vode
Navedene činjenice su uzrokovale i znatno smanjenje izdašnosti izvorišta iz kojih se građani Zenice snabdijevaju pitkom vodom ali, kako ističu iz JP „ViK“ d.o.o. Zenica, zahvaljujući trenutno dovoljnim kapacitetima vode i kontinuiranom održavanju vodovodne mreže, snabdijevanje pitkom vodom iz vodovodnog sistema kojim upravlja JP ”ViK” d.o.o. Zenica nije ugroženo.
„Sa  aspekta malih količina  padavina te velikih vrućina, ova godina se može ocijeniti kao izrazito loša  hidrološka  godina, ali je kontinuirani rad JP ViK d.o.o. Zenica na unapređenju javnog vodovodnog sistema u Zenici, a posebno na  smanjenju gubitaka vode, rezultirao uspješnim upravljanjem aktuelnom situacijom, te  građani Zenice uprkos velikim sušama  ipak neće biti suočeni sa redukcijama  vode. Također, JP ViK d.o.o. Zenica redovno vrši sveobuhvatne  kontrole kvalitete vode, te  građanima  možemo poručiti da nema  razloga za  bilo kakvu brigu u pogledu zdravstveno-higijenske  ispravnosti vode“, kazala nam je Dženana Sivac, portparolka JP „ViK“ d.o.o. Zenica.
Iz JKP „Radnik“ d.o.o. Zavidovići su nam kazali da je trenutno vodosnabdijevanje zadovoljavajuće, da nema redukcija vode, te da su putem sredstava javnog informisanja zamolili građane da štede vodu kako ne bi došli u situaciju uvođenja redukcije.
Redukcije u Tešnju, Doboj Jugu i Brezi
U ovakvim uslovima, u JP „Rad“ d.d. Tešanj bilježe enormno visoku potrošnju vode, dok se, istovremeno, dotok na izvorištima smanjuje. Tako je za građane Tešnja na snazi drugi stepen redukcije. „.Sve navedeno nas je primoralo da uputimo do sada tri apela/poziva na racionalno korištenje vode, ali isti nisu dali efekte, pa smo morali pristupiti​ uvođenju prvog stepena redukcije u vodosnabdijevanju, od 29.07.2021. godine, a nakon toga i dvije izmjene i dopune režima snadbijevanja, dok je od 13.08.2021. uvoden drugi stepen redukcije“, kaže Adnan Lihić, direktor JP „Rad“ d.d. Tešanj.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju