Najbolji svjetski teniser i zasigurno jedan od najboljih sportista na planeti Novak Đoković boravio je u trodnevnoj posjeti našoj zemlji. Glavni razlog njegovog dolaska bila je posjeta Fondaciji “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” i njenom osnivaču Semiru Osmanagiću, čiji rad prati već duže vremena. Tokom tri dana boravka u Visokom, Osmanagić je svom gostu i njegovim roditeljima pokazao sve lokalitete na kojima Fondacija izvodi radove, pa je tako Novak imao priliku posjetiti piramidu Sunca i Mjeseca, zatim podzemne tunele Ravne, kao i kompletan sadržaj Arheološko-turističkog parka “Ravne 2”.

Dugoročna saradnja sa Đokovićem
Dolazak najboljeg tenisera svijeta u Visoko izazvao je veliku pažnju svih stanovnika i turista, koji su sve vrijeme pokušavali da mu budu što bliže i eventualno “uhvate” priliku za fotografisanje. Već ranije je rečeno da je u pitanju privatna posjeta Fondaciji i da Novak neće davati nikakve intervjue, a Semir Osmanagić je rekao je da ova posjeta ustvari period kada se gradi međusobno povjerenje.


“Ideja je da u budućnosti, kroz jednu dugoročnu saradnju, Novak Đoković ovdje u Visoko, u Bosnu i Hercegovinu dovodi ljude velikog kalibra iz svijeta sporta, umjetnosti, nauke, muzike, filma itd. Ono što mogu da kažem da je najavio ponovnu posjetu dosta brzo”, rekao je osnivač i direktor Fondacije.
Fasciniran sam piramidom Sunca
U sklopu svoje posjete Visokom, Novak Đoković je sa roditeljima posjetio i Hram sv. Prokopija, a njegovi domaćini su bili protjerej Miljan Rađenović i jerej Darko Danilović koji su svoje goste upoznali sa istorijatom jednog od najstarijih pravoslavnih bogomolja u centralnoj Bosni, kao i aktuelnim radovima na njenoj obnovi.


Kako smo istakli, Novak nije davao izjave za medije, no zato je za oficijelni kanal Fondacije poručio da ako postoji raj na zemlji, onda je to u Visokom na lokacijama koje je posjetio.
“Ima nekoliko mjesta u životu koje sam posjetio gdje se osjećam potpuno ispunjeno u svakom pogledu. Ovo je jedinstveno iskustvo za mene. Ja jesam u tom, kako ga zovu danas alternativnom svijetu, iako znamo da je to originalan svet, već preko decenije i bio sam na raznim mjestima koja su smatrana za energetska čvorišta i imaju koncentrične krugove, itd… Ovako nešto još nisam doživio. Ljudi tek polako ulaze u razumijevanje suštine svega. Moj subjektivni osjećaj je fenomenalan i fasciniran piramidom Sunca”, prenio je Novak svoje impresije Semiru Osmanagiću.