Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona sastat će se sutra (srijeda, op.a.), a na dnevnom redu će biti i aktuelna epidemiološka situacija u ovom kantonu.
Četvrti val
Krizni štab posljednjih sedmica upozorava na pogoršavanje epidemiološke slike i kontinuirani rast broja oboljelih, što potvrđuje dolazak četvrtog vala pandemije. Na to ukazuju i najnoviji podaci kojima raspolaže Institut za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici. Prema jučerašnjem epidemiološkom izvještaju, u ZE-DO kantonu u petak je potvrđeno 15 novih slučajeva, a u subotu još tri. Od toga, po pet u Zenici i Kaknju, tri u Tešnju, po dva slučaja u Žepču i Visokom te jedan slučaj infekcije u Olovu.
U Kantonalnoj bolnici Zenica jučer je bilo hospitalizirao 16 oboljelih, četvero na respiratornoj podršci, a od posljedice koronavirusa preminuo je jedan stariji Zeničanin. Na Infektivnom odjelu Opće bolnice Tešanj nalazi se 20 pacijenata.
Broj oboljelih
Do sada je u ovom kantonu potvrđeno ukupno 10.792 slučajeva koronavirusa. Najveći broj oboljelih je u Zenici, Kaknju, Tešnju i Visokom.