Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona potpisalo je prošle sedmice ugovore za dodjelu poticaja za samozapošljavanje i zapošljavanje branilačke populacije iz općina ZDK-a. Zbog protivpandemijskih mjera i ograničenog kapaciteta sale u sjedištu Vlade, potpisivanje ugovora je trajalo tri dana (utorak, srijeda i petak), a korisnici poticaja su bili grupisani po regijama – jug, centar i sjever našeg kantona.
Nove firme u pandemiji
Braniteljima će poticajna novčana sredstva biti dodijeljena u okviru programa “Prvi biznis” i “Biznis plus” Vlade ZDK za 2020. godinu, koji ova vlada realizira već nekoliko godina, a podstiče se samozapošljavanje, proširenje djelatnosti i zapošljavanje u te firme nezaposlenih sa evidencije nezaposlenih ZDK-a.
Vlada će pomoći osnivanje 76 novih firmi, a 15 postojećih, ranije formiranih firmi, dobit će poticaj za zapošljavanje dodatnih radnika. Za ovu namjenu u kantonalnom budžetu za 2020. godinu osigurano je ukupno 660.000 KM.
“Danas je u ZDK svečanost iz razloga što u ovoj teškoj situaciji u vremenu pandemije koronavirusa kada se privreda suočava sa velikim problemima, imamo priliku da otvaramo nove firme i kao Vlada ZDK dajemo i pružamo podršku takvim firmama. Ovim poticajima svjedočimo da se borimo za svako radnog mjesto i za zdravlje svakog čovjeka, jer će sa 8.000 KM subvencionirati novoosnovane firme, a do 5.000 KM dobit će firme koje su zaposlile jednog ili više radnika sa evidencije nezaposlenih”, kazao je premijer Mirza Ganić.
Porodični biznisi
Prva rata, najavio je, bit će isplaćena odmah, a druga nakon ispunjenja obaveza od strane korisnika, jer Vlada na taj način želi da ima kontrolu realizacije projekta.
“Ono što smo mi vidjeli kroz projekte koji su aplicirali, zaista se radi o firmama koje imaju budućnost, jer se radi o malim porodičnim biznisima. Siguran sam da ćemo i u 2021. godini većinu ovih firmi potaknuti za nova zapošljavanja, jer su bazirane na zdravoj osnovi”, istakao je Ganić.
Umjesto u tri kvartalne rate, podsjetio je, poticajna sredstva u iznosu od 8.000 KM za otvaranje novih firmi po ugovorima za 2019. godinu, isplatili su jednokratno, jer su željeli da te firme uspješno prebrode krizu koju je prouzročila pandemija koronavirusa. Ganić je najavio da, ako takva podrška bude potrebna i ovim kompanijama, “neće biti problem da Vlada ZDK donese novu odluku i ta sredstva ubrizga odmah”.
Uspješne firme
Programom je podržano osnivanje firmi u svim oblastima privređivanja, poljoprivredi, starim zanatima, ugostiteljstvu i turizmu, a obaveza korisnika je da firma radi najmanje 24 mjeseca. Kroz ove programe u u protekle četiri godine osnovano je više od 800 firmi, od kojih je većina opstala na tržištu.
“Prošle godine smo imali 113 firmi osnovanih 2018. godine koje su tražile podršku za zapošljavanje novih radnika kroz program “Biznis plus”, što znači da velika većina opstaje. Kroz ovaj program podržavamo razvoj i vršimo monitoring, tako da smo s ovim programom prezadovoljni”, rekao je ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković.
Poduzetni Tešanj
Među korisnicima poticaja za osnivanje novih firmi su 22 bivša branitelja te dva korisnika poticaja za zapošljavanje novih radnika iz općine Tešanj, koja je poznata po snažnoj poduzetničkoj inicijativi i najrazvijenijoj privredi u ovom dijelu BiH. Načelnik Suad Huskić rekao je da je veliki broj bivših branitelja iz ove općine prepoznao i iskoristio priliku pruženu kroz programe Vlade i Ministarstva za boračka pitanja, a u prethodne četiri godine na ovaj način je otvoreno 220 radnih mjesta.
“Bili smo jedna od najaktivnijih općina koja je prijavljivala na ovakve projekte i kao što vidim jedan broj poduzetnika koji su pokrenuli vlastiti biznis povećao je broj radnih mjesta i zaposlenih. Smatram da je ovo najbolji način podrške pripadnicima ARBiH, da rade i žive od svog rada, prehranjuju svoje porodice i doprinose bh. ekonomiji i lokalnoj zajednici u kojoj žive”, rekao je Huskić.
Spas u doba pandemije
U susjednoj općini Doboj Jug ove godine su osnovane tri nove firme, a poticaj za zapošljavanje trećeg radnika dobio je i autolimarski obrt Mirze Ahmetovića. Kaže da ga je odluka Vlade da subvenciju za prošlu godinu isplati jednokratno na početku pandemije spasila u trenutku kada je obim posla bio značajno smanjen.
“Ovo za općinu Doboj Jug znači mnogo. Mi smo imali i ranijih godina pripadnike koji su iskoristili ovu mogućnost, a to pokazuje ozbiljnost i općine i Vlade ZDK”, rekao je općinski načelnik Mirnes Tukić.
Firma poduzetnika Željka Šumića iz Žepča već je poznato ime u svojoj branši. Uz podršku Ministarstva za boračka pitanja pokrenuo je biznis prije tri godine, a ove godine je zaposlio osmog radnika.
“Potrebno je da država prepozna i pruži podršku poduzetnicima, kao što se to radi i u zemljama okruženja, jer ako ta podrška izostane nećemo biti konkurentni”, rekao je Šumić.
“Podrška mi puno znači jer mi omogućuje da plaćam doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje. Podrška je za početak dovoljna, a trebalo bi dodatno stimulisati i pomagati i one koji proširuju proizvodnju”, dodao je Faik Konjo, vlasnik poljoprivrednog obrta iz Visokog.
Značajna podrška
Podršku Vlade i resornog ministarstva boračkoj populaciji podržao je i Đemal Memagić, načelnik Općine Olovo i vlasnik najveće privatne firme u toj općini “Alma Ras”.
“U svakoj firmi koja gravitira općini Olovo dajemo prednost bivšim braniteljima ili djeci iz braniteljske populacije. Naravno, ako to žele, jer imate danas mnogo ljudi koji previše očekuju, a s druge strane imate ljude koji sami sebe zbrinjavaju, a plus ako im se pomogne to je nešto što je vrijedno pažnje”, rekao je Memagić.