Dolaskom septembra obično počinje priprema zimnice za nadolazeće hladnije dane te počinju pripreme džemova, salata, ajvara i svega onoga što će zimu učiniti ugodnijom. Shodno tome posjetili smo zeničku pijacu i provjerili kakve su cijene.
Po cijeni od 1,50-2 KM moguće je kupiti kilogram patlidžana i žutih paprika dok je za kornišone i crvene makedonske roga paprike, koje su neizostavni sastojak ajvara, potrebno izdvojiti 2-2,50 KM. “U ovom periodu najviše se traži paprika roga i zreli paradajz. Građani još uvijek ne kupuju povrće za zimnicu u velikim količinama, a razlog tome su topli septembarski dani. Nekoliko mušterija već je kupilo kornišone za kiseljenje”, kaže Safet Alispahić, trgovac na zeničkoj pijaci, te ističe da je namirnice za pripremu zimnicu najbolje sada kupovati jer sezona nije u punom jeku, a cijene su dosta niže. Za ljubitelje džemova, pekmeza i marmelada tezge su pune sezonskog voća po pristupačnim cijenama. Kilogram šljiva moguće je kupiti po cijeni od 2 KM, dok je za kilogram brusnice potrebno izdvojiti 10 KM, a za borovnicu 12 KM. “Zeničani dosta kupuju šljivu za pripremu džema, a to je dobar pokazatelj da žele da im zimnica bude kvalitetnija od one koju kupuju u trgovinama”, ističe Alispahić.
U nedostatku vremena, mjesta za odlaganje i brzog tempa života, mnogi građani se odlučuju da džemove i salate kupuju u trgovinama. Za teglu kvalitetnog ajvara potrebno je izdvojiti do 7,95 KM, kiselih krastavaca 4 KM dok tegla džema od šljiva košta 2,50 KM.