Muslimani u svijetu u petak, 31. jula 2020. godine, odnosno 10. zul-hidždže 1441. h.g., dočekuju Kurban-bajram. Najznačajniji islamski blagdan povod je za razgovor s prof.dr. Muharemom Adilovićem, dekanom Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, a razgovarali smo i o radu IPF-a, stanju u bošnjačko-muslimanskom narodu te ulozi Islamske zajednice u prevazilaženju određenih društvenih devijacija.
NR: Sad će godina kako ste preuzeli dužnost dekana Islamskog pedagoškog fakulteta Univerziteta u Zenici. Šta je, po Vašem mišjenju, obilježilo prvu godinu Vašeg mandata?
ADILOVIĆ: Prije svega želim da vam se zahvalim na prilici da razgovaramo na temu Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici koji je jedna vrlo perspektivna visokoškolska ustanova u sastavu Univerziteta u Zenici. Odmah nakon preuzimanja pozicije dekana, fokusirali smo se na nekoliko strateških pravaca djelovanja. Prije svega, obezbjeđenje dodatnih materijalno-tehničkih pogodnosti za normalno odvijanje nastavnog procesa što smo u vrlo kratkom roku i uspjeli realizovati. Nakon toga smo se usmjerili na dodatno upošljavanja neophodnog nastavnog kadra na Fakultetu. U tom pravcu smo naišli na razumijevanje Ministarstva obrazovanja i Vlade ZE-DO kantona i dobili smo obećanja da ćemo, shodno mogućnostima, imati podršku u ovom kontekstu. Također, posebnu pažnju samo usmjerili iznalaženju mogućnosti nastavka izgradnje zgrade Fakulteta. Postigli smo određene pomake i po ovom pitanju i nadam se u skorije vrijeme rješavanju pitanja smještaja Fakulteta.
Povoljni uslovi
NR: Kakvi su uslovi za studiranje na IPF-u i koliko uspijevate pratiti trendove i potrebe društva u kontekstu pokretanja novih odsjeka?
ADILOVIĆ: Uslovi studiranja na Univerzitetu u Zenici, time i na IPF-u, su jako povoljni, sa jasnim opredjeljenjem menadžmenta da fokus našeg interesovanja bude usmjeren na studente i njihovu korist. U tom kontekstu, mogu kazati da pazimo da studijski programi koji su na raspolaganju studentima jesu atraktivni studiji, standardizovani po europskim obrazovnim standardima utemeljeni na Bolonjskom principu školovanja. Značajno je napomenuti da su diplome našeg Fakulteta priznate u državama EU i da određen broj naših svršenika je angažovan u struci u državama na području EU. Kada je u pitanju razvoj studijskih programa na našem Fakultetu, onda kažemo da su oni nastali kao odgovor na potrebe koje smo detektovali u društvenoj zajednici i na jedan ozbiljan, akademski odgovoran, način nastojali da ponudimo ono za što smatramo da je potrebno u procesu suočavanja sa društvenim izazovima. Senzibilitet za potrebe društva u kojem egzistiramo jeste pokretačka energija koja je rezultirala razvojem Fakulteta u ovom obliku o kojem danas razgovaramo.
Finansije koče izgradnju zgrade
NR: IPF boravi u iznajmljenom prostoru. Hoće li se nastaviti izgradnja zgrade IPF-a u Novom Radakovu? Zbog čega je projekt zaustavljen?
ADILOVIĆ: Zaustavljen je zbog nedostatka sredstava. Globalni događaji su usložili procedure dobijanja donatorskih sredstava što nas je primoralo na zaustavljanje radova. Trenutno smo angažovani na reaktiviranju gradilišta. Veliki izazov nam je stanje pandemije koje je usporilo sve aktivnosti i jako otežalo djelovanje u ovom segmentu. Međutim, nismo posustali, naporno radimo da pronađemo način da se reaktivira gradilište. Optimista sam i nadam se da ćemo, ako Bog da, u narednim mjesecima uspjeti u našoj namjeri.
Prilika za vjernike
NR: Bliži nam se Kurban-bajram. Koja je vaša poruka vjernicima povodom ovog velikog muslimanskog blagdana, koji prvi put dočekujemo u okolnostima pandemije globalne pošasti virusa COVID-19?
ADILOVIĆ: Prvih deset dana mjeseca zul-hidžeta su najvrijedniji dani u godini koje Uzvišeni Allah spominje u Kur'anu. Oni završavaju velikim blagdanom Kurban-bajramom koji je izuzetna prilika za sve vjernike da osnaže svoje vjerovanje i dodatno se angažuju na općem dobru. Pored namaza, tekbira i raznih zikrova koje vršimo tokom ovih dana, na imućnim vjernicima je obaveza da zakolju kurban. Kurban je simbol žrtve u islamu. Vjernik klanjem kurbana i podjelom kurbanskog mesa nastoji zadobiti Allahovo zadovoljstvo i podsjetiti sebe da ne treba slijepo da slijedi aktuelni trend konzumerizma koji ljude pretvara u sljedbenike isključivo materijalističkih vrijednosti. Vjernik će, tražeći Allahovo zadovoljstvo, žrtvovati najbolji dio svog imetka, ili protuvrijednost u novcu, zarad interesa drugog, solidarišući se sa onima kojima je potrebna društvena podrška. Na taj način postaje svjesniji dio zajednice koji ulaže napore da nam svima bude bolje. Poznato je da kurban, niti kurbansko meso, ne može biti predmet trgovine niti bilo kakvog materijalnog dobitka onome ko je vlasnik kurbana. Dakle, radi se o djelu koje se vrši isključivo radi opće koristi svih građana i u njemu nema nikakve materijalne koristi onaj ko je zaklao kurban. Zato kažemo da je Kurban-bajram, sa svojim propisima, velika prilika za vjernike da osnaže svoju vjeru i budu korisniji svojoj zajednici.
Veliki problem jeste što je ovaj blagdan u danima pandemije. Islamska zajednica u BiH je pokazala odgovornost po pitanju izvršavanja vjerskih obreda u vanrednim okolnostima što je slučaj i sa postupanjem tokom Kurban-bajrama. Na nama je da ove preporuke najozbiljnije razumijemo i maksimalno ispoštujemo kako se ne bi dogodilo da mi budemo uzrokom neugodnosti bilo kome u našem okruženju. Biti maksimalno odgovoran i poštovati preporuke nadležnih institucija je stroga obaveza vjernika u svakom kontekstu, a posebno u vanrednim okolnostima.
Poštovati mjere
NR: Nije zabilježeno širenje zaraze koronavirusom u džamijama, koje su mjesto okupljanja velikog broja ljudi. Smatrate li da su postojeće mjere dovoljne da spriječe širenje pandemije, iako je epidemiološka situacija svaki dan sve složenija?

OSTATAK TEKSTA PROČITAJTE U PRINTANOM IZDANJU NAŠE RIJEČI