Šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler uručio je, u utorak, Kantonalnoj bolnici Zenica dva respiratora čiju je nabavku finansirala Evropska unija u okviru pomoći Bosni i Hercegovini u borbi protiv koronavirusa. Oprema je nabavljena u skladu sa standardima EU za javne nabavke kroz projekat koji provodi Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) BiH.
Najlojalniji partner
“Poznato je da je EU vaš najlojalniji partner, to smo pokazali i tokom poplava, a pokazujemo i sada tokom pandemije koronavirusa. Preko 300.000 eura je do sada osigurano za zaštitnu i medicinsku opremu za Zeničko-dobojski kanton, a danas uručujemo dva najkvalitetnija raspiratora, jer težište u nabavkama stavljamo na top kvalitetu”, rekao je Sattler.
Dodao je da je važno da je, pored glavnih centara kao što su Sarajevo, Banja Luka ili Mostar, prisutan i u drugim gradovima kao što je Zenica, koja treba podršku EU u smislu medicinske opreme i unapređenja zdravstvene usluge. “Još uvijek smo daleko od prevladavanja i pobjede nad pandemijom, tako da koristim priliku da apelujem na same građane da se pridržavaju svih mjera i preporuka, da nose maske i poštuju fizičku distancu”, rekao je Sattler.
S Ganićem o infrastrukturi
Prije posjete KBZ-u, šef Delegacije EU sastao se s kantonalnim premijerom Mirzom Ganićem, a u fokusu razgovora, pored borbe protiv koronavirusa, bili su i projekti EU na području ZDK, od kojih je najznačajniji Koridor 5C koji značajnim dijelom prolazi kroz ovaj kanton, infrastruktura te zaštita okoliša. “Zenica kao i drugi gradovi ima problem sa zagađenjem i svakako sam s premijerom naglasio potrebu snažnijeg ulaganja i angažmana u oblasti ekologije. Ako želite osigurati građanima pravu perspektivu i pravu budućnost onda to zahtijeva i bolji okoliš”, dodao je Sattler, pozvavši premijera, resornog ministra i gradonačelnika Zenice da sarađuju u ovoj oblasti.
Rekonstrukcija i opremanje KBZ-a
U fokusu sastanka bilo je opremanje Kantonalne bolnice Zenica te implementacija projekta energetske efikasnosti za koji je Vlada ZDK već osigurala sredstva u iznosu od 41 milion KM, kao i dodatna sredstva EBRD-a, kako bi se osigurala kvalitetnija zdravstvena usluga za oko 360.000 građana ovog kantona.
“Kada govorimo o ‘zelenim gradovima’ moramo znati da je Kantonalna bolnica jedan od najvećih zagađivača Zenici i upravo ovaj projekat koji Vlada ZDK želi da realizira sa svojim partnerima, osigurava manje zagađenje grada Zenica. U tom svjetlu situacija u kojoj se nalazimo, jer COVID-19 koji ne bira političke opcije a uzima živote, šalje poruku da moramo svi zajedno raditi kako bi naši građani imali kvalitetnu uslugu”, rekao je Ganić.
Dodao je da ne očekuje da će imovinsko-pravni spor oko vlasništva nad imovinom između KBZ-a i Grada Zenice biti riješen dok se ne završe lokalni izbori, s obzirom da se ulazi u predizbornu kampanju, izrazivši nadu da će ambasador Sattler razgovarati o ovoj temi prilikom sastanka s gradonačelnikom Zenice.
Pomoć EU
Direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac je izjavio da je EU prepoznala napore koje ulaže od početka u tretmanu koronavirus pacijenata.
“Nismo zaostali za kliničkim centrima iako smo imali veliki broj pacijenata, odnosno, bili smo dosta opterećeniji. U pandemiju smo ušli dosta manje opremljeni, s manje ljudi i opreme, a ovakve donacije daju snage i zamaha da se borimo i radimo ovaj posao kako mislimo da je ispravno”, poručio je Skomorac.
Ministar zdravstva Adnan Jupić zahvalio se EU i partnerima iz UNDP-a s kojim je Vlada Zeničko-dobojskog kantona potpisala sporazum o nabavci opreme za zdravstveni sektor u ZDK-u. “ZDK je u borbu protiv COVID-19 ušao potkapacitiran u smislu opreme i kadrova, tako da je svaka donacija, uz opremu koju je osigurala Vlada, izuzetno korisna i sigurno će pomoći da nastavimo pružati kvalitetnu uslugu stanovništvu te sačuvamo dobar rezultat u borbi protiv pandemije”, rekao je Jupić.
Respirator za Tešanj
Treći respirator koji je donirala Evropska unija uručen je u petak Općoj bolnici Tešanj. Donirana oprema benefit je sporazuma koji je Vlada ZDK potpisala s UNDP-om, a za uloženih 920.000 KM ovaj kanton je dobio opremu u vrijednosti 1,75 miliona KM.
KBZ-u ranije je isporučen CT aparat, anesteziološki aparat, digitalni mobilni rendgen i četiri respiratora, a Općoj bolnici Tešanj, pored novog respiratora, jedan mobilni RTG i jedan ultrazvučni aparat, koji će se koristiti za liječenje oboljelih od koronavirusa.