U Vladi Zeničko-dobojskog kantona jučer (ponedjeljak) su potpisani ugovori o finansiranju okruglih stolova i tribina, kulturnih, naučnih i vjerskih manifestacija (LOT 1), finansiranje ili sufinansiranje sportskih manifestacija i projekata od značaja za ZDK ili BiH (LOT 2) te finansiranje medijskih projekata kojima se doprinosi kvalitetnijoj prezentaciji i informisanju građana o radu i aktivnostima Skupštine, Vlade te organa uprave i upravnih organizacija ZDK-a (LOT 3).
Kako je saopćila Press služba, sredstva u ukupnom iznosu od 233.220 KM odobrena su putem javnog poziva sa pozicije “Tekući transferi i drugi tekući rashodi” pri Uredu premijera ZDK, od čega je za LOT 1 izdvojeno 31.000 KM, LOT 2 63.300 KM, a LOT 3 138.920 KM.
Premijer po ovlaštenju i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Spahija Kozlić izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem ugovora “koji podstiču razvoj i promociju nauke, kulture, sporta i rada medija”, rekavši da je posebno sretan što se nakon više godina potpisuju ugovori o finansiranju medijskih projekata.
“Itekako cijenim ono što rade mediji, zbog težine novinarskog posla i odgovornosti koju imaju prema javnosti, tako da mislim da će ovim ugovorima medijima biti pružena značajna podrška. Strateški interes Vlade i Skupštine jeste da javnost transparentno informišemo o svom radu”, rekao je Kozlić, zahvalivši se medijima što su odgovorno i profesionalno radili svoj posao, posebno u vrijeme pandemije virusa korona.
Naglasio je da je transfer za podršku medijima prvobitno bio u nešto većem iznosu, ali je Vlada dio sredstava preusmjerila za refundaciju lijeka Tocilizumab za oboljele o virusa korona. Najavio je da će sredstva za finansiranje medijskih projekata biti planirana i u budžetu za narednu godinu.
Predsjednik Društva novinara BiH i direktor RTV Maglaj Faruk Zubčević rekao je da je medijima izuzetno potrebna podrška, posebno u vrijeme pandemije, jer su “ostali bez značajnog marketinškog kolača”.