Jesen je vrijeme kada većina domaćica sprema voće i povrće te pripremaju zimnice i džemove, koji će se jesti u hladnijem periodu godine. Pekmez, džem, domaći sokovi, kiseli krastavci te ajvar i pečene paprike, samo su dio zimnice koje naše domaćice pripremaju. Odgovore na pitanja da li kupuju zimnicu u trgovačkim centrima ili su za domaću proizvodnju saznali smo od naših sugrađana.

Smailović

Đula Smailović: “Još uvijek je rano da pripremam zimnicu u nekim velikim količinama, ali za trenutnu upotrebu sam pripremila teglu ajvara i teglu šarene salate. Zimnica koju napravimo sami je mnogo bolja, ukusnija i zdravija od one koju kupimo u trgovinama.”

Omić

Nermana Omić: “Zbog svakodnevnih obaveza i manjka slobodnog vremena neću praviti zimnicu. Zbog boljeg ukusa i kvaliteta izbjegavam kupovinu u trgovačkim centrima jer imam provjerenog proizvođača od kojeg kupujem domaći džem.”

Škaljo

Fikreta Škaljo: “Penzionerka sam i isplativije mi je da pravim domaću zimnicu nego da je kupujem. Na taj način potrošim manje novca. Nedavno sam napravila dvije tegle šarene salate i to mi je za sada dovoljno jer živim sama pa neću praviti velike količine ukiseljenog povrća.”