“Slijepi borci Zeničko-dobojskog kantona, istinski heroji i uzori” naziv je projekta kojeg je pokrenuo Savez slijepih boraca Zeničko-dobojskog kantona, a finansijski podržalo Ministarstvo za boračka pitanja ZDK na čijem čelu je ministar Fahrudin Čolaković. Riječ je o serijalu tekstova koje ćemo objaviti u Našoj riječi, predstavljajući aktivnosti Saveza, planove i ciljeve koje žele postići, ali u prvom redu želimo široj javnosti predstaviti članove Saveza i pojedince koji podržavaju i pomažu rad Saveza, njihove priče koje će, nadamo se, biti inspirirajuće i poticajne, ne samo za osobe sa invaliditetima nego i ostalima koji prolaze kroz teška životna razdoblja, nastoje dobiti svoje životne bitke ili im je jednostavno potrebna pomoć.

Povodom Međunarodnog dana bijelog štapa, koji se obilježava 15. oktobra, s ciljem podizanja svijesti građana o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, ali i obavezama zajednice prema njima, Savez slijepih boraca Zeničko-dobojskog kantona upriličio je, proteklog petka, u Zenici, druženje i ručak za članove Saveza. Bila je to prilika za ugodno druženje, ali i razgovor o problemima i (ne)razmijevanju zajednice za potrebe slijepih i nedaćama sa kojima se, najčešće, ova populacija susreće.
Empatija i razumijevanje
Predsjednik Saveza slijepih boraca Zeničko-dobojskog kantona Ramo Muratović je, na samom početku, poselamio i pozdravio sve prisutne, zaželivši im dobrodošlicu i lijepo druženje. „Drago mi je da smo se okupili ovdje. Želim da ovo druženje bude više svečanog, nego službenog karaktera“, rekao je Muratović. Prisutne je pozdravio i sekretar Saveza, Samir Ćerim.

Želimo da slijepi borci svoje priče podijele sa drugima, da se predstave javnosti i pokažu koliko snage je trebalo da se prođe put kojim je svako od njih prošao, od uključivanja u redove Armije Bosne i Hercegovine, ratnog perioda, ranjavanja, oporavka i uključivanja/inkluzije u “normalan” život nakon svih problema sa kojima su se susretali. Želimo, također, da govorimo i o poteškoćama i problemima sa kojima se susreću danas, kako žive i čime se bave, koliko im znači podrška društvene zajednice…

Svojim prisustvom, a kao jedini predstavnik sa tog nivoa vlasti, druženje je uveličao načelnik Breze Vedad Jusić. „U svoje ime, kao i u ime Općine Breza, sve vas pozdravljam i zahvaljujem vam se na gostoprimstvu, ali i na pozivu. Osjetio sam potrebu i obavezu da dođem ovdje, budem sa vama, jer u meni razvijate empatiju prema osobama sa ovom vrstom invaliditeta. Svjestan sam mnogobrojnih problema sa kojima se susrećete, svjestan sam i svojih mogućnosti, kao predstavnik općine iz koje dolazim. Ono što mogu učiniti kao čovjek jeste da ću vam uvijek biti na raspolaganju. Današnji dolazak je samo gest poštovanja i podrške prema svima vama“, kazao je, između ostalog, načelnik Jusić.
Dio redovnih aktivnosti Saveza svakako su, pored druženja, i edukativna putovanja svih slijepih boraca Zeničko-dobojskog kantona, koje finansira Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona jednom ili više puta u toku godine. Druženju je prisustvovao i prijatelj Saveza Midhat Kasap, koji je govorio o putovanju članova Saveza u Tursku, a koje je planirano da se realizuje u maju slijedeće godine.
Primjer drugima…
Ovi ljudi, svojim životnim primjerom, nastoje da, zbog uložene žrtve u kojoj su izgubili vid za odbranu Bosne i Hercegovine, budu primjer svim drugima oko sebe, a posebno mladim generacijama koje dolaze. Njihovu životnu borbu prati i podržava naša redakcija, tako da zajedno sa njima, a uz podršku Ministarstva za boračka pitanja, realizujemo projekat pod nazivom “Slijepi borci Zeničko-dobojskog kantona, istinski heroji i uzori”. Prisutnim borcima, članovima Saveza, obratila se i Elvira Šaćirbegović, glavna i odgovorna urednica NIPD „Naša riječ“ Zenica. „Danas smo ovdje došli da vam iskažemo podršku i poštovanje. Želimo vas bolje upoznati, jer je svaka vaša životna priča drugačija i posebna, kao što ste i vi sami“, istakla je Šačirbegović, dodajući da, kroz projekat, želimo da svoje priče podijele i sa drugima, da se predstave javnosti i pokažu koliko snage je trebalo da se prođu put kojim je svako od njih prošao, od uključivanja u redove Armije Bosne i Hercegovine, ratnog perioda, ranjavanja, oporavka i uključivanja/inkluzije u “normalan” život nakon svih problema sa kojima su se susretali.
Druženju su prisustvovali: Adnan Bašić, Ramo Muratović, Ferid Osmić, Sakib Smajlović, Edvin Lokmić, Sejo Jusić, Amir Ismić, Enes Hasić i Zahid Mujčić. Njihova svakodnevnica, borba za ostvarivanje svojih prava, težnja za boljim standardom i stvaranjem boljeg sutra za sebe i svoju djecu, biće neke od tema o kojima ćemo pisati u nekim od narednih brojeva.

PROJEKAT PODRŽAVA MINISTARSTVO ZA BORAČKA PITANJA ZDK