Detalj sa pormocije na Metalurško-tehnološkom fakultetu

Promocija završenika prvog i drugog ciklusa studija na Univerzitetu u Zenici, zbog epidemiološke situacije, i ove godine je održana na fakultetima i to tokom protekle sedmice, odnosno u periodu od 18. do 23. oktobra, uz pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera zaštite od širenja koronavirusa.
Ranijih godina je promocija održavana u Gradskoj areni „Husejin Smajlović“, međutim, zbog provođenja mjera propisanih u vezi sprječavanja širenja koronavirusa, dodjela diploma je, kao i prošle godine, upriličena na fakultetima u određenim terminima.
Promovisano 469 diplomanata i 44 magistara struke

Svečanost na Pravnom fakultetu

Važno je istaći da je Univerzitet u Zenici najmlađi javni univerzitet u Bosni i Hercegovini te da je, tokom 21 godine postojanja, postao moderna i respektabilna ustanova koja funkcionira kao integrirani univerzitet. Tokom posljednjih godina, Univerzitet u Zenici je značajno jačao i razvijao se, kako kadrovski, tako i infrastrukturno.
Ove godine je, na Univerzitetu u Zenici, promovirano ukupno 469 diplomanata i 44 magistara struke.

Na Mašinskom fakultetu diplome uručene za 53 diplomanta i jednog magistranta
Promocija diplomanata i magistranata na Politehničkom fakultetu
Rektor Duraković

„U sklopu obilježavanja godišnjice Univerziteta u Zenici, realizujemo niz aktivnosti, a ova sedmica je posebna za naš Univerzitet zbog toga što imamo promocije završenika prvog i drugog ciklusa studija svih studijskih programa na svim fakultetima. Ovo su posebni dani, jer naši diplomanti krunišu svoje školovanje dobijanjem ovih zvaničnih diploma. Promocija završenika prvog i drugog ciklusa je veoma važna, kako za studente, tako i za Univerzitet, jer je to rezultat našeg zajedničkog rada. Iskreno se nadam da će, u što skorije vrijeme, dobiti posao i da neće ići van Bosne i Hercegovine“, rekao je rektor Univerziteta u Zenici, prof. dr. sc. Jusuf Duraković. Studentima je poručio da, iako je svjestan činjenice da je teško pronaći posao, nastoje iskoristiti sve ono znanje koje su usvojili tokom studija.

Hadžikadunić

„Mislim da smo vam ponudili dovoljno, prije svega, teorijskog znanja, a od vas sada zavisi kako ćete se nametnuti poslodavcima. Kao rektor, u budućnosti ću se zalagati za više praktičnog znanja,

više vještina, da bi bili spremni da se uhvatite u koštac sa tehnologijama, proizvodnjom… Drago mi je što sa vama mogu podijeliti ovu radost, jer svoje obrazovanje kruništete diplomom“, dodao je rektor Duraković.

Ovogodišnji dobitnici nagrade „Povelja dekana“ su: Metalurško-tehnološki fakultet:
Aiša Ahmed Abdelaziz, Zahida Begović, Mebrura Tutun; Mašinski fakultet: Emina Kadušić, Omar Kopčić, Vedran Mizdrak, Zakir Neslanović, Amila Mehić, Jusuf Šehić; Filozofski fakultet: Emina Rušidović, Lea Kokorović, Ibrahim Drobo, Aida Đulić, Emina Bajtarević, Elmin Fehrić, Danijela Šušnjara, Anđela Radoš, Nejla Kalabušić; Ekonomski fakultet: Adil Arapović, Dženita Mudrov, Amila Duraković, Ilma Gračić, Tarik Isaković, Alena Mujčinović, Sanida Zahirović, Lejla Turčinović, Amina Đerahović, Nerma Đina, Emina Osmančević; Pravni fakultet: Nordin Abazović, Zerina Polimac, Amila Sivro, Eldin Hašić, Faris Alagić, Alisa Musić, Denis Martini; Medicinski fakultet: Hasan Špica, Hana Muslić, Fatma El Fares,
Ragib Pugonja; Politehnički fakultet: Edin Kohnić, Elmin Marevac, Lejla Vardo,
Ajna Fetić, Lamija Bolić; Islamsko pedagoški fakultet: Ines Fetić-Muratović,
Belma Duraković, Sabira Murtić, Mevla Bećirović.

Dekan Bikić uručio diplomu magistrantici Smajić-Terzić

Svečani momenat za studente, ali i Univerzitet

Tutun

Dodjela diploma studentima Metalurško-tehnološkog fakulteta upriličena je u srijedu. Dekan Metalurško-tehnološkog fakulteta prof.dr. Farzet Bikić je istakao da su promovisali dva magistra tehničkih nauka i 23 diplomirana inženjera.
„Ako se nešto želi postići u životu, moraju se postaviti ciljevi. Cilj znači kreirati život po vlastitom duhu. Morate biti borci i boriti se za ostvarenje svoga cilja. Jedna izreka kaže: „Život je kocka. Neko gubi, a neko dobije“. Ne slažem se s tim, jer život nije kocka i dobije onaj ko stvarno želi, vjeruje i zadnji dašak snage da za ono što želi.

Duraković

Mi smo uvijek znali svoj cilj i svoj put, i zato ste danas ovdje. Niste odustali i niste izgubili svoj cilj i zato se danas, svi zajedno, radujemo vašem uspjehu. Mi, kao pojedinci, ali i kao društvo u cjelini, moramo stalno učiti, biti otvoreni prema novim mogućnostima, istraživati. Veliki slikar 20. stoljeća, Pablo Pikaso je jednom rekao: „Ko želi nešto naučiti, naći će način, ko ne želi, naći će izgovor“. Vi ste svjedoci istine koja se krije u ovim riječima. Dragi diplomanti, još jednom vam čestitam na uspjehu. Hvala vam što ste bili dio naše fakultetske porodice. Vjerujem da ćete se rado sjećati ovih dana i vašeg uspjeha.

Dekan Brkić uručio Povelju dekana diplomantici Zahirović

Siguran sam da ćete u svojim sredinama, svojim radom i zauzimanjem za istinske vrijednosti, dati veliki doprinos društvenoj zajednici i biti najbolji promotori našeg fakulteta“, poručio je diplomantima dekan Bikić.
Istoga dana upriličena je i dodjela diploma studentima Mašinskog fakulteta.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju