Na ovogodišnjoj Devetoj međunarodnoj olimpijadi iz engleskog jezika “HIPPO 2021” učešće je uzeo je i sedamnaestogodišnji Suad Čobo, učenik Srednje tehničke škole “Kemal Kapetanović” u Kaknju. Od ukupno 48.125 učesnika iz 42 države svijeta, u runde Svjetskog finala prošlo je 186, a u Evropsko finale 50 učesnika.
Bez podrške mentora postigao značajne rezultate
U visokom četvrtom stepenu ovog takmičenja, Suad je osvojio prvo mjesto u državi u preliminarnoj rundi, peto mjesto u Evropi u polufinalnoj rundi u konkurenciji od 233 takmičara, te tako ostvario plasman na Evropsko finale, gdje je predstavljao BiH od 16. do 18. septembra u gradu Rimini u Italiji. “Tu sam osvojio visoko osmo mjesto na dosta

Čobo

zahtjevnom testu, ali sam ipak prezadovoljan. Također mi je dodijeljena zlatna medalja i diploma za dosadašnji uspjeh u takmičenju. Napominjem da sam bio i jedini od svih takmičara koji nije imao svog mentora, jer sam se samostalno spremao za takmičenje i sam postigao sve ove rezultate. Imao sam još mnogih poteškoća, koje ne bih da spominjem ovom prilikom, ali sam s ponosom predstavljao svoju državu”, kaže Čobo te dodaje je na ovom prestižnom takmičenju u devetom razredu osnovne i u prvom razredu srednje škole, također, postizao značajne rezultate, ali je ove godine, kako kaže, najbolji jer se uspio plasirati u samo finale.
Član brojnih organizaciji u BiH i svijetu
Uključen je i u brojne školske i vannastavne aktivnosti, član je mnogih organizacija, kako u BiH tako i u svijetu. “Jedna od njih je i Akademija nauka u New Yorku, gdje sam kao jedini mladi član sa prostora bivše Jugoslavije radio na projektima finansiranim od strane Kraljevske švedske akademije inženjerskih nauka, Chalmers Univerziteta u Geteborgu, te kompanije AstraZeneca, United Technologies, Worley i drugih. Dopisnik sam časopisa The Scientific Teen u New Yorku koji obuhvata STEM oblasti, odnosno nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku.”, ističe Čobo. Također, bavi se i radioamaterizmom kroz Radio klub „Kakanj“ i Asocijaciju radioamatera u BiH, karateom kroz Karate klub „Sakib Bitić“ Kakanj, avijacijom kroz Organizaciju međunarodnog virtualnog vazduhoplovstva IVAO, te aktivizmom kroz Asocijaciju srednjoškolaca u BiH. “Da biste postigli željene rezultate, kada prepoznate svoj talenat, potrebno je jako puno rada i odricanja, upornosti i strpljenja. A onda… ne odustajte, slijedite svoje snove, a podrška i rezultati će svakako doći”, poručio je Čobo mladima u našoj državi.

PROJEKAT PODRŽAVA MINISTARSTVO ZA OBRAZOVANJE, NAUKU, KULTURU I SPORT ZDK