Mladi Maglajlija Samir Ustalić (25) odlučio je da svoj životni ali i akademski put nastavi van granica Bosne i Hercegovine. Već mjesec dana on pohađa doktorski studij na Fakultetu prirodnih nauka Comenius univerziteta u Bratislavi. Za temu doktorske disertacije odabrao je proučavanje ozrenskog masiva.
U BiH za njega nije bilo adekvatnog posla
Svojevremeno je Samir Ustalić bio najbolji student generacije na tuzlanskom Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu, dobitnik Zlatne plakete Univerziteta i priznanja Federalnog ministarstva nauke i obrazovaja. I sa svim odlikama vrijednog i ambicioznog mladog čovjeka, Samir nije uspio pronaći posao u struci. Uspješan je bio i na master studiju, a krajem 2019. i početkom 2020.godine počeo je aplicirati za doktorski studij. Onda je došla pandemija i sve je stalo. Ipak, to vrijeme iskoristio je da se dodatno edukuje, on line prati brojne kurseve i konferencije iz struke.
„Napisao sam vlastiti projekat vezan za ozrenski masiv. Zahvaljujući svojim profesorima iz Tuzle stupio sam u kontakt sa profesorom Marijanom Putišem, koji je cijenjen stručnjak iz oblasti petrologije. Bio je oduševljen mojim projektom i preporučio mi je da doktorski studij nastavim u Slovačkoj. Prikupio sam potrebnu dokumentaciju, u junu sam imao odbranu projekta pred komsijom, koja ga je odobrila kao i dekan fakulteta. Od tog momenta postao sam doktorant sa punom stipendijom u naredne četiri godine“, priča nam Samir Ustalić, magistar geologije. I u BiH je pokušao pronaći ovakvu priliku. Međutim, ovdje se malo cijene uže specijalnosti, ne samo u geologiji nego i drugim disciplinama.
Rezultati analiza mogu biti interesantni i potencijalnim investitorima
Tema njegovog doktorskog studija je Petrologija i geodinamička evolucija ozrenskog ofelitnog kompleksa u BiH ili da pojednostavimo, Samir će sa nizom evropskih i domaćih stručnjaka proučavati sastav stijena na Ozrenu. „Ko zna, možda otkrijemo mineralne sirovine što bi svakako bilo interesantno za potencijalne investitore i nova radna mjesta“, kazao je Ustalić i dodao: „Uskoro nam dolaze dva vrhunska istraživača iz Beča i Bratislave, pridružiće nam se i profesori sa tuzlanskog fakulteta, sve vrhunski stručnjaci iz oblasti petrologije i velika mi je čast što ću moći sarađivati sa njima. Nakon više dolazaka u BiH i uzimanja uzoraka, analize će se raditi u čuvenim laboratorijama u Slovačkoj, Austriji, Njemačkoj, Kini i Kanadi, što će svakako značiti i napredovanje u laboratorijskom radu“, dodao je Ustalić.
Svoju budućnost ipak vidi u EU
Već mjesec dana koliko je u Slovačkoj uči jezik i upoznaje ljepote Bratislave gdje će provesti naredne četiri godine. Odlično je primljen među kolegama i profesorima. „Fokusiran sam na doktorski studij i ne mislim puno o narednom koraku. Da li ću se vratiti u BiH nakon što doktoriram, teško je reći. Razlozi zbog kojih sam otišao iz svoje domovine su brojni i mnogo toga se mora promijeniti da bi mladi ovdje imali perspektivu.
Cijeli sistem treba promijeniti, da svi građani imaju ista prava, da nam ekonomija, privreda, obrazovanje, kultura i sport budu ispred svih političkih pitanja. Iskreno, u ovom trenutku svoju budućnost vidim u nekoj od zemalja EU, želim da se obrazujem i živim od svoga rada u jednoj uređenoj zemlji, sa porodicom koju ću zasnovati jednoga dana i imati sigurnu budućnost“, poručio je Ustalić na kraju razgovora.

PROJEKAT PODRŽAVA MINISTARSTVO ZA OBRAZOVANJE, NAUKU, KULTURU I SPORT ZDK