Muzej grada Zenice osvojio je treću nagradu „Destination of Sustainable Cultural Tourism“ u kategoriji Archaeological Sites and Museums as Cultural Tourism Attractions, a koja je dodijeljena prošlog četvrtka na ceremoniji dodjele nagrada u sklopu godišnje Konferencije o kulturnom turizmu u Atini. Okvirna tema ovogodišnje dodjele nagrada je bila „Regenerating European Tourism through Culture, Heritage and Creativity“.
Muzej grada Zenice bio je nominovan od Evropske komisije zbog učešća u IPREG projektu Fortress Reinvented i dugogodišnjih nastojanja da zaštite i revitaliziraju materijalnu i nematerijalnu baštinu, te da baštinu uključe u poboljšanje turističkih kapaciteta.
– Ova nagrada je značajna i stoga što je dodjeljuje European Cultural Tourism Network, jedina panevropska mreža za kulturni turizam. Ona ima za cilj pojačati vidljivost evropskih kulturnih turističkih destinacija, graditi platformu za dijeljenje znanja i iskustava te promovirati mrežu. Ovo je i jedan od načina nalaženja partnera i kreiranja odnosa koji će nas odvesti u nove, zanimljive projekte -kažu iz zeničkog muzeja.