Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona potpisalo je ugovore o dodjeli subvencija sa 208 pripadnika branilačke populacije koji su proteklih godina pokrenuli biznis uz podršku ovog ministarstva. Korisnici poticaja u pojedinačnom iznosu od 1.000 KM odabrani su putem konkursa u okviru programa samozapošljavanja “Biznis plus-varijanta B”.

Pomoć u pandemiji
Resorni ministar Fahrudin Čolaković rekao je da su sve ove firme pozitivno poslovale u prošloj godini, zadržale poreznu registraciju i izmirile porezne obaveze te da su Ministarstvo za boračka pitanja i Vlada ZDK-a na ovaj način željeli pomoći da lakše prebrode krizu izazvanu pandemijom virusa korona.
Naglasio je da statistika potvrđuje da su programi zapošljavanja i samozapošljavanja koje ovo ministarstvo realizuje od 2015. godine izuzetno uspješni i korisni za branilačku populaciju.
“Prije šest godina krenuli smo sa programima zapošljavanja u poljoprivredi da bismo potom proširili poticaje na sve oblasti, tako da je posao direktno ili indirektno dobilo nekoliko hiljada članova branilačke populacije. Broj nezaposlenih boraca od 20.000 za šest godina je gotovo prepolovljen, zbog čega sam ponosan”, rekao je Čolaković.
Naglasio je da ovo ministarstvo redovno izmiruje sve obaveze prema branilačkoj populaciji nakon što je u mandatu prethodne vlade saniran naslijeđeni dug od 4,2 miliona KM.
Pozitivna iskustva
Premijer Mirnes Bašić čestitao je uspješnim poduzetnicima naglasivši da će Vlada nastaviti realizovati i podržavati projekte zapošljavanja i samozapošljavanja branilačke populacije, koji se zbog dobrih iskustava ovog kantona planiraju realizovati i u drugim kantonima u FBiH.
“Kroz program “Biznis plus-varijanta B” pomažemo poduzetnicima da lakše prebrode krizu zbog pandemije da bi nastavili raditi i baviti se registrovanim djelatnostima”, rekao je Bašić.
Angažovati omladinu
Edina Konjić, vlasnica obrta “Eko etna” Zenica, ranije je koristila poticaje Ministarstva za boračka pitanja. Kaže da je nova pomoć od 1.000 KM došla u pravo vrijeme.
“Omladina se treba više angažovati, a država će pomoći. Sve što nam priroda daje propada, a kroz ovakve projekte država pomaže da se sve to iskoristi, kao što je pomogla i nama”, rekla je Konjić.
Težak početak
Elvir Kanjić iz Olova, vlasnik kamenoklesarskog obrta kojeg je osnovao uz pomoć Ministarstva za boračka pitanja, rekao je da je početak u poduzetničkim vodama bio težak, ali da je sada puno lakše zahvaljujući pomoći Vlade ZDK-a.
Pomoć Vlade
Josip Spajić iz Žepča, vlasnik poljoprivrednog obrta koji je godinama bio na birou, rekao je da bi teško opstao bez pomoći ZDK-a te da je uz pomoć Kantona riješio egzistencijalno pitanje za svoju porodicu i zaposlio jednog radnika.