U amfiteatru Metalurško-tehnološkog fakulteta, proteklog utorka upriličena je Promocija doktora nauka Univerziteta u Zenici kao i dodjela Nagrade rektora sa studente sa najboljim prosjekom.
Troje doktora pravnih nauka iz Hrvatske
„U razvijenim zemljama, doktori nauka predstavljaju pokretačku snagu istraživačkog rada. Poštovani doktoranti, vi ste svoje obrazovanje na trećem ciklusu studija završili na Univerzitetu u Zenici. Nadam se da ste dobili potrebne kompetencije i da ćete nastaviti nove istraživačke poduhvate i proizvoditi kadrove za potrebe društva. Naša je obaveza da vam i dalje pomažemo u ostvarivanju tih ciljeva. Želim vam poručiti da se nastavite baviti naukom i da nastavite istraživanja u svojim naučnim oblastima, jer diplome koje danas primate vas i obavezuju. Nemojte dozvoliti da vas sticanje titule doktora nauka uspava i da prestanete da se bavite istraživanjem. Ove diplome su vam dokaz da ste osposobljeni za samostalan rad koji u savremenom svijetu podrazumijeva sposobnost učešća u timskim istraživanjima“, kazao je, tom prilikom, prof.dr.sc. Jusuf Duraković, rektor Univerziteta u Zenici. Podsjetio je da je Univerzitet u Zenici promovisao 469 diplomanta na prvom i 44 diplomanta na drugom ciklusu, te četiri doktora pravnih nauka.
Prorektor za nastavu i studentska pitanja prof.dr.sc Enes Bikić je istakao da je veoma važna činjenica da među doktorima nauka imaju i studente iz drugih zemalja. „Danas su promovirana, pored Hadžimahmutović koja je iz Zenice, i tri doktora nauka koji žive i rade u Zagrebu. To, ustvari, potvrđuje ono što posljednjih godina Pravni fakultet Univerziteta u Zenici radi. Nakon međunarodnih uspjeha studenata, pokazali smo se i u edukativnom dijelu“, rekao je Bikić.
Čestitke doktorima nauka i najboljim studentima uputio je, u ime Vlade Zeničko-dobojskog kantona i u svoje lično ime, prof.dr. Spahija Kozlić, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.

Hadžimahmutović, Duraković, Zilić-Čurić, Bikić

Hadžimahmutović: „Prigrlite svaku priliku da steknete nova znanja“
Na čast doktora nauka promovirani su: Lejla Hadžimahmutović, Denis Lauc, Tomislav Novačić i Matea Čizmić.
„Bilo je ovo dugotrajno putovanje, ispunjeno usponima i padovima. Želim se zahvaliti rukovodstvu Univerziteta u Zenici i Pravnog fakulteta na izuzetno dobroj organizaciji studija. Hvala vam što ste nam omogučili da učimo od najeminentnijih profesora iz Bosne i Hercegovine i regiona, te da s njima razgovaramo o mnogim pravnim temama. Formalno obrazovanje nas uči da promišljamo i razvijamo kritičko mišljenje i da odgovore na bitna pitanja ne tražimo na društvenim mrežama nego u nauci i naučnim istraživanjima. Novim generacijama studenata želim poručiti da prigrle svaku priliku da steknu nova znanja, te da ta znanja praktično primjenjuju“, kazala je, u svom obraćanju, Hadžimahmutović, koja je i dobitnica Nagrade rektora za postignuti uspjeh na trećem ciklusu studija i prosjek ocjena 10,00.
Pored Hažimahmutović, Nagradu rektora su dobili i Eldin Hašić, za postignuti uspjeh na prvom ciklusu studija i prosjek ocjena 9,98 i Lejla Zilić- Čurić za postignuti uspjeh na drugom ciklusu studija i prosjek ocjena 10,00.
„Ponosna sam na činjenicu da Univerzitet u Zenici vrednuje naš uspjeh. Sretna sam da mogu reći da je ovo moj drugi magistarski studij. Prvi sam završila u Republici Turskoj, te sam i tamo dobila nagradu za Počasnog studenta. Sretna sam, i zahvalna i Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport i Univerzitetu u Zenici što dugo godina prepoznaju i vrednuju izvrsnost u akademskom i naučno-istraživačkom radu i što to nagrađuju. Drago mi je da sam dio ovog kolektiva, koji prepoznaje takve studente i koji mi je pružio priliku da znanje koja sam stekla podijelim sa drugima“, kazala je Zilić-Čurić, koja je, također, i dobitnica Nagrade rektora za najbolji postignuti uspjeh na prvom ciklusu studija.