Presjecanjem vrpce ozvaničen završetak rekonstrukcije zgrade

Javna ustanova Srednja muzička škola u Zenici već decenijama obrazuje učenike za nastavak visokoškolskog obrazovanja i samostalnog kulturno-umjetničkog rada. Škola je dobitnik najviših priznanja i to: Zlatna povelja mira Internacionalne lige humanista i Plaketa Zenice za velike uspjehe u edukaciji i afirmaciji muzičkog života u Zenici i šire. „Ovo je jedna od najboljh muzičkih škola u našoj državi, a tome svjedoče naše brojne nagrade i priznanja. Trenutno ovu umjetničku školu pohađaju 73 učenika, sa 42 uposlenika“, kaže prof. Arnes Bajramović, direktor Srednje muzičke škole Zenica.

Uručena zahvalnica komandantu Turske vojne misije u BiH Barišu Konaku
Novi izgled zgrade Škole

Bolji uslovi za odgojno-obrazovni rad
Svečanim presjecanjem vrpce ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić i šef Turske vojne misije u BiH brigadir Bariš Konak protekle sedmice su ozvaničili završetak rekonstrukcije zgrade Srednje muzičke škole u Zenici. „Prema našim saznanjima zgrada je izgrađena 1905. godine od strane tadašnje Austro-Ugarske monarhije i prvobitno je služila u razne svrhe. Jedno vrijeme zgrada je bila stambeni objekat, a zatim su tu bile stacionirane Srednja trgovačka i ugostiteljska škola.

Detalj sa svečanosti

Tek 1977. godine ona postaje zgrada Srednje muzičke škole. Sve je to dovelo do trošenja same zgrade, pa je 1996. godine tadašnja komanda Turskog bataljona IFOR-a, zajedno sa Vladom Ze-do kantona, značajnim finansijskim sredstvima i svojim vlastitim resursima učestvovala u renoviranju škole. Sada poslije više od 20 godina ponovo nam izlaze u susret i realizuju ovako veliki projekat, koji će pomoći da se dosta sigurnije i kvalitetnije odvija odgojno-obrazovni proces, razvija kultura u našem gradu kao i da učenici stvaraju bolje note koje će odjeknuti širom naše države.

Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 70.000 KM. Turska vojna misija izdvojila je iznos u vrijednosti 50.000 KM, a Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK je finansiralo unutrašnje radove i projekat rekonstrukcije.

Brojni posjetioci na svečanosti

Ovom prilikom, u ime osoblja naše Škole, roditelja i učenika želim da im se srdačno zahvalim“, kaže direktor Bajramović. Vrijednost projekta iznosi oko 70.000KM, a Turska vojna misija u BiH izdvojila je najveći dio, u vrijednosti 50.000 KM. Ministarstvo je finansiralo unutrašnje radove, projekat rekonstrukcije i druge radove koje je bilo neophodno obaviti kako bi projekat bio uspješno okončan. „Izvršena je zamjena stolarije, obnovljena fasada, te urađena rekonstrukcija mokrih čvorova. Budući da smo uradili rekontrukciju Škole, smatram da je sada potrebno obnoviti i muzičke instrumente. Direktor će mi dostaviti spisak, te se nadam da ćemo do kraja godine i taj dio uspješno realizovati“, kaže ministar Kozlić te dodaje da Turska vojna misija u velikoj mjeri ulaže u obrazovni sistem kao i da je siguran da će se ova saradnja i u budućnosti nastaviti.
Ulaganje u obrazovni sistem ZDK

Posađeno drvo mira

Brigadir Turske vojne misije u BiH Bariš Konak izrazio je zadovoljstvo što je posjetio Srednju muzičku školu Zenica te što je imao priliku pomoći učenicima koji će u budućnosti izrasti u poznate umjetnike i akademske građane. „Da bi podcrtali značaj ovog projekta citirat ću osnivača Turske koji je jednom prilikom rekao: „Narod koji je ostao bez umjetnosti znači kao da je u venama prekinut njegov život.“ Svjestan sam da su naši učenici uspješni u mnogim drugim naukama, poput matematike i ostalih prirodnih nauka, ali i umjetnosti što je veoma bitna činjenica i uvjeren sam da će tako biti i u budućnosti“, kaže brigadir Konak. Povodom završetka projekta, pomoći u njegovoj realizaciji i doprinosu u stvaranju boljih uslova za učenike, uručene su plakete i zahvalnice, a u dvorištu Škole posađeno je drvo mira.

Direktor Bajramović uručio zahvalnicu ministru Spahiji Kozliću

Brojni uspjesi učenika
Brojne nagrade i priznanja, učešća učenika na mnogobrojnim takmičenjima, pokazatelji su da nastavno osoblje ove Škole svojim trudom, radom i nesebičnim zalaganjem nastoji svoje učenike pripremiti za dalje školovanje, te od njih napraviti izvrsne umjetnike. Dokaz tome je i učešće dvojice učenika na 74. Svjetskom takmičenju harmonike, odražnom u Minhenu od 13 do 17. oktobra.“Naš učenik Ivan Bonić, klasa prof. Emina Berbić, na ovom takmičenju osvojio je šesto mjesto u kategoriji Junior classic. Na istom takmičenju nastupio je i naš bivši učenik Edvin Halilović, koji je osvojio treće mjesto u kategoriji Masters. Ponosni smo štu su naši učenici imali priliku predstavljati našu državu na pomenutom takmičenju i veoma smo ponosni na njihov trud i rad“, kaže direktor Bajramović.