Zenica

Centralna bajramska svečanost na području Muftiluka zeničkog održana je u petak u Sultan Ahmedovoj-Čaršijskoj džamiji u Zenici, a bajramsku hutbu pred vjernicima, koji su se morali pridržavati posebnih higijensko-epidemioloških mjera, održao je muftija zenički hfz.dr. Mevludin ef. Dizdarević.
Iskušenja su teška…
Kurban-bajram muslimani su dočekali u vrijeme pandemije koronavirusa, koja je, kako je rekao, u značajnoj mjeri promijenila gotovo sve oblike i sadržaje koji su predstavljali okvir našeg života, zbog čega je potrebno sačuvati razboritost i prilagoditi se situaciji u koju smo bačeni.
“Iskušenja koja živimo jesu teška ali smo preživjeli daleko teže belaje pa ćemo uz Božiju pomoć prebroditi i ovo. Besplodne rasprave o tome ko je kriv i brojne teorije zavjere treba staviti po strani i postaviti temeljno pitanje kako da štetu po naše zdravlje, po našu ekonomiju i po našu vjeru učinimo manjom. Nama je potpuno jasno da je Allah dž.š. taj koji život daje i smrt daje, Onaj koji bolest i zdravlje daje. Međutim, Allahovo djelovanje se realizira preko određenih zakona koje treba poštovati. Ko te zakone ne uvažava plaća skupu cijenu. A ti zakoni kažu da valja matematički racionalno pristupiti svakom problemu kao što je Poslanik Jusuf a.s. razumno savjetovao vladara pred sedam sušnih godina. Jusuf, a.s., ne razrađuje teorije o uzroku suše, ko je kriv i ko nije, nego traži način kako riješiti problem. I takvim pristupom je spasio vlastiti narod i pomogao drugima”, rekao je muftija Dizdarević. Čestitajući Kurban-bajram poručio je vjernicima da poštivanjem zdravstvenih mjera ne pokazuju strah za sebe, nego odgovornost za druge.
U okviru bajramskih aktivnosti u ponedjeljak je muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević sa svojim saradnicima posjetio Sigurnu kuću za smještaj i podršku žrtvama nasilja u porodici ”Medica” Zenica.
Islam je vjera istinoljubivosti

Maglaj

Centralna bajramska svečanost za područje Medžlisa IZ Maglaj održana je u Jusuf-pašinoj džamiji Kuršumliji, jednoj od najljepših potkupolnih džamija u Bosni i Hercegovini. Vjernici su, uz poštivanje epidemioloških mjera, klanjali bajram-namaz obilježavajući Kurban bajram. Bajram-namaz je predvodio i hutbu održao Nevres ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ Maglaj. „Islam je vjera trezvenosti, pravde i istinoljubivosti pa izgrađeni vjernici lahko uviđaju realnost, ne žive u zabludi. Vjernici su svjesni da negiranje problema ne doprinosti njihovom rješenju. Vjernik je jak, uporan i žilav, on ne odustaje i ne predaje se“.
Već treću godinu, zajedno sa svojim ocem, bajram-namaz klanja i Tarik Čizmić (8). „Radujem se Bajramu. Nakon bajram-namaza posjetiću svoje nane i ostalu rodbinu, a biće i bajram-banka“, rekao nam je Tarik.
Nakon bajram-namaza vjernici su obišli mjesna mezarja gdje su se Fatihom sjetili svojim umrlih, a nakon toga bajramsku radost dijelili su sa svojim porodicama, prijateljima, komšijama i žrtvovali svoje kurbane.

Žepče

Centralna svečanost na području Medžlisa Islamske zajednice Žepče održana je u čaršijskoj Ferhat-pašinoj džamiji. Bajram namaz klanjao je i bajramsku hutbu imamio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Žepče Džafer ef. Gračić.
Uz čestitke povodom nastupajućeg Kurban bajrama, ef. Gračić pozvao je vjernike da radosti bajrama podjele kao istinska braća i sestre, kako bi radost bila veća a žalost manja.
-Žrtvujemo u ime Boga jedinoga svoje kurbane i na taj način se približimo Bogu ali i jedni drugima, istakao je u svom obraćanju ef. Gračić. Na području žepačkog Medžlisa bajram namaz klanjao se na 15 mjesta a u samom gradu u Ferhat-pašinoj, Trzanskoj i Prečkoj džamiji. I u ostalim gradovima i općinama na području Zeničko-dobojskog kantona Bajram je obilježen uz poštivanje epidemioloških mjera.