Otkazana svečana akademija povodom Dana državnosti BiH

Tradicionalna svečana akademija u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, otkazana je zbog pogoršane epidemiološke situacije u Zeničko-dobojskom kantonu, potvrđeno nam je u kantonalnoj Vladi.
Najavljeno je da će delegacija Vlade i Skupštine, predvođena premijerom Mirnesom Bašićem i predsjedavajućim Ćazimom Huskićem, položiti cvijeće i odati počast na centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim braniteljima “Kameni spavač” u Zenici.
Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavještava javnost da je Zakonom o proglašenju 25. novembra Danom državnosti Republike Bosne i Hercegovine („Službeni list RBiH“, broj: 9/95), utvrđeno da je 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine državni praznik, te da na taj dan državni organi, preduzeća i druga pravna lica ne rade. Shodno navedenom, 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine se kao državni praznik obilježava samo jedan dan i to na dan državnog praznika te obavještavaju javnost da je četvrtak, 25. novembar 2021. godine, neradni dan. Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona uputilo je dopis predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, Domu učenika na području ZDK i Univerzitetu u Zenici u kojem im čestita predstojeći praznik te napominje da se razmotri mogućnost spajanja Dana državnosti BiH s vikendom. Kako kažu, nerealizovani godišnji fond nastavnih sati, predviđen nastavnim planom i programom, mora biti nadoknađen prije završetka školske godine.