Naša novinsko-izdavačka kuća, u saradnji sa Ministarstvom za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK, i ove godine sprovodi veoma značajan ekološki projekt „Napiši priču – Uradi sliku“. Glavni cilj projekta jeste njegovanje i razvijanje ekološke svijesti kod svih osnovaca i srednjoškolaca sa područja Zeničko-dobojskog kantona, a veliki broj kreativnih i maštovitih radova koje su nam dosada slali potvrđuju činjenicu da je naš konkurs veoma zanimljiv učenicima. Za najbolje radove, koje bira stručni žiri, obezbjeđene su novčane nagrade, kao i specijalne nagrade poput godišnje pretplate na naš časopis ZE-DO EKO. Ovogodišnja tema, na koju nam osnovci i srednjoškolci već šalju svoje likovne i literarne radove, je „Mijenjajmo navike da zaustavimo klimatske promjene“.
Pozivamo sve učenike osnovnih i srednjih škola da pokažu svoju kreativnost i uzmu učešće na Konkursu. Šaljite svoje radove, a tema je zanimljiva i inspirativna te se nadamo da će žiri imati težak posao da od prispjelih radova izabere najbolje.

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZE-DO kantona i NIPD “Naša riječ” raspisuju

K O N K U R S
«Napiši priču – Uradi sliku»

PREDMET
Literarni i likovni radovi učenika osnovnih i srednjih škola
u ZE-DO kantonu o temi
„Mijenjajmo navike da zaustavimo klimatske promjene”

PRAVO UČEŠĆA NA KONKURSU
Pravo učešća na konkursu imaju djeca osnovnoškolskog uzrasta, od 7 do 15 godina, te srednjoškolci, iz svih osnovnih i srednjih škola na području
ZE-DO kantona.

PRAVILA KONKURSA
Iz svake škole na konkurs može biti poslan neograničen broj
literarnih i likovnih radova.

ROK ZA PRIJAVU
Konkurs je otvoren do 05. decembra 2021. godine.

MJESTO PODNOŠENJA PRIJAVA
Literarne i likovne radove treba slati na adresu redakcije:
«Naša riječ» Zenica, Bulevar Kralja Tvrtka I, broj 1,
72000 Zenica.
Literarne radove možete slati i na mail:
[email protected]

NAGRADE
Bit će dodijeljeno ukupno 12 (dvanaest) nagrada, za najbolje literarne i likovne radove. Prva nagrada za učenike osnovnih škola iznosi 200 KM, druga nagrada 150 KM, a treća nagrada je 100 KM. Nagrade će se dodjeljivati posebno za literarne, a posebno za likovne radove. Prva nagrada za učenike srednjih škola iznosi 250 KM, druga je 200 KM, a treća 150 KM. Također, nagrade će se dodjeljivati posebno za literarne i likovne radove.
Posebna nagrada: Škola koja bude učestvovala sa najvećim brojem radova (računaju se likovni i literarni) dobit će godinu pretplate na časopis „ZE-DO eko“, na broj primjeraka koji je adekvatan broju poslanih radova.
Ove godine dodijelit ćemo i specijalnu nagradu za najkreativnijeg učesnika konkursa, novčana vrijednost nagrade 100 KM.

OCJENJIVAČKI SUD
Ocjenjivački sud bit će sastavljen od eminentnih stručnjaka ekologa,
umjetnika i novinara.

OBJAVLJIVANJE REZULTATA KONKURSA
Objavljivanje rezultata konkursa bit će u listu «Naša riječ». Svi nagrađeni literarni i likovni radovi biće objavljeni u časopisu ”ZE-DO eko”, kao i još po deset najuspješnijih literarnih
i likovnih radova.