Rudari sedam rudnika Koncerna JP „Elektroprivreda“ BiH, koji su u utorak i srijedu protestvovali pred zgradom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, obustavili su proizvodnju u svojim rudnicima. Više stotina rudara je prošli utorak započelo protest, a jednu noć su proveli pred zgradom Vlade FBiH. Odbili su bilo kakve pregovore o postavljenim zahtjevima, a u srijedu, u 15 sati, odlučili su se povući i ne ugrožavati dalje svoje zdravlje. Poručili su da se vraćaju u rudnike, ali da će nastupiti radnički neposluh i da proizvodnja neće biti nastavljena do ispunjenja njihovih zahtjeva. Rudari su Vladi FBiH, resornom ministru Nerminu Džindiću i EP BiH postavili osam zahtjeva, a jedan od najvećih razloga zašto su rudari izašli na ulicu je najava smanjenja plaća.
Iz EP BiH su pokušali pojasniti da proizvodnim radnicima ne bi došlo do smanjenja, već da se samo mijenja način obračuna plaća, te da bi nekim rudarima s više godina staža bile i veće plaće nego sada. Akcenat smanjenja plaća je na radnicima u administraciji odnosno neproizvodnim radnicima. Niko još sa sigurnošću ne može reći u kojem trenutku će rudari nastaviti s proizvodnjom, ali u toku su razgovori i sa sindikatima i s rudarima da se pokuša naći rješenje i da otpočne proces proizvodnje.
Reakcije načelnika Jusića i Bajtarevića
Načelnik Općine Breza Vedad Jusić je poručio da lokalne zajednice u kojima egzistiraju rudnici ne mogu opstati bez rudara. „Problemi rudara su problemi svih građana naših lokalnih zajednica. Svi građani koji se bore za svoja zakonom zagarantovana prava moraju imati podršku. U toj borbi, kao predstavnik građana Breze, izražavam punu podršku i razumijevanje. Ne želim tumačiti uslove koje su rudari stavili pred Vladu FBiH, ali je činjenica da su im prava uskraćena i egzistencija ugrožena. Lokalne zajednice borit će se za svakog rudara i svako radno mjesto, jer drugačije ne možemo opstati“, poručio je načelnik Jusić.

U nedjelju je održana sjednica Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH nakon koje su upućeni zahtjevi Vladi i Predstavničkom domu Parlamenta FBiH od čijeg ispunjavanja, kako su naveli, ovisi prekid radničkog neposluha i početak proizvodnje u rudnicima uglja u sastavu koncerna.
– Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH poziva Predstavnički dom Parlamenta FBiH i Vladu FBiH da što hitnije pripremi uslove za realizaciju određenih dijelova faze II reorganizacije i restruktuiranja energetskog sektora Federacije BiH te izvrši organizaciono spajanje rudnika uglja i termoelektrana u Federaciji BiH u jedinstveno preduzeće čija je djelatnost proizvodnja električne energije. U slučaju da se do 02.12.2021. godine ne prihvate gore navedeni zahtjevi, 03.12.2021. godine utvrdit ćemo datum održavanja novog protestnog skupa koji će se održati pred sjedištem Vlade FBiH u Sarajevu, navodi se u dopisu upućenom Vladi i Parlamentu FBiH.

Načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević je istakao da prema rudarima osjeća posebnu emociju i da pomno prati sve što se dešava, a kada su u pitanju rudari. „Moje emocije su s rudarima, a kako bi drugačije i moglo biti jer su to moji sugrađani, moje komšije, dobri i vrijedni ljudi koji se bore za egzistenciju. Istinski se nadam rješenju kroz dijalog. Smatram da je JP „Elektroprivreda BiH“ trebalo iskomunicirati sa sindikatima i rudnicima model za usklađivanja plata i da je Pravilnik kojeg Elektroprivreda zagovara morao biti usaglašen sa sindikatima“, rekao je načelnik Bajtarević.
Sastanak u zeničkoj Gradskoj upravi
Na poziv gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića u Gradskoj upravi održan je sastanak s predstavnicima Sindikata Rudnika mrkog uglja Zenica. Delegaciju Sindikata RMU Zenica predvodili su predsjednik Elvedin Avdić i zamjenik predsjednika Muris Mujezinović.
– Pozvao sam vas kao vaš gradonačelnik. Znam vašu borbu i želim da vam poručim da imate moju i podršku Gradske uprave Zenica. Žao mi je što ste dovedeni u situaciju da svoja prava ostvarujete na ulicama ali, nažalost, to je posljedica nefunkcionalnosti sistema. Nepravdu koju godinama trpite, niste zaslužili -rekao je Kasumović, ističući da je Grad Zenica spreman kupiti hotel Rudar a sredstva dobijena po osnovu prodaje tog objekta bi bila iskorištena za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje rudarima.
– Mi nismo došli ovdje Fuadu Kasumoviću, došli smo našem gradonačelniku. Želimo da se to zna, kako se ne bi dogodile drugačije interpretacije ovog sastanka. Vaša podrška i povjerenje nam puno znači da istrajemo u našim zahtjevima, rekao je Mujezinović.
– Nama je u ovom momentu najpotrebnija podrška kako bi bili ispoštovani naši zahtjevi. Nećemo posustati u tome. Što se tiče prodaje hotela Rudar u Zenici, kad bi se pitali sindikalci i rudari, pa i naša Uprava oni bi danas-sutra dali saglasnost za tu prodaju, ali se tu radi o većoj politici -istakao je Avdić.
Rudari zeničkih rudnika su u petak održali mirni protest ispred zgrade Direkcije RMU Zenica na kojem se okupilo više stotina građana, još jednom su ponovljeni zahtjevi uz skandiranje: „Ne damo vam ćumura“.