U organizaciji Udruženja „Biseri sevdaha“ Zenica, u nedjelju je, u Starom pozorištu Zenica, u okviru jubilarne, 15. po redu, kulturne manifestacije Dani sevdaha, održan Festival sevdaha „Vranduk-Zenica 2021”.
Revijalni karakter Festivala
I ovogodišnji Festival je, iako u manjem broju, zbog pandemije koronavirusa, okupio brojne zaljubljenike u pjesmu sevdalinku.
„Ovo je trenutak kada sa zadovoljstvom mogu reći da se 15 godina družimo sa sevdalinkom. Sa organizacijom Festivala smo počeli 2007. godine, a idejni tvorac Festivala sevdaha je Bogoljub Ilić. Tada samo tražili idealan ambijent za Festival i odlučili da to bude tvrđava u Vranduku. Nažalost, već drugu godinu nismo u tvrđavi Vranduk iz razloga pandemije koronavirusa, jer nam je zdravlje i zaštita stanovnika Vranduka i ostalih prisutnih građana prioritet. Poznato je da sevdalinka traži ambijent, a tvrđava Vranduk je najidealnije mjesto za sevdah na čitavom dunjaluku, te se mi uskoro, nadam se, vraćamo sa sevdalinkom u tvrđavu Vranduk“, kazao je Avdo Ismić, predsjednik Udruženja „Biseri sevdaha“.

Predsjednik Udruženja „Biseri sevdaha“ Avdo Ismić uručio je zahvalnice svima onima koji su 15 godina bili uz Udruženje i pomogli ovu manifestaciju, a to su: Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, Grad Zenica, Almy d.o.o., BH Telecom, Knjigovodstveni servis „AS“ Zenica, Enver Šadinlija, Damir Galijašević, Naša riječ, Radio-televizija Zenica, Zenicablog, a zahvalnice su uručene i svim izvođačima koji nastoje očuvati i promovisati sevdalinku, kao kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine.

U proteklih 15 godina, Udruženje „Biseri sevdaha“ je, organizujući ovu manifestaciju, koja zasigurno sadržajem postaje kulturni brend Zenice, Zeničko-dobojskog kantona, ali i Federacije Bosne i Hercegovine, promovisalo pjesmu sevdalinku, kao izuzetno vrijedno bh. nematerijalno kulturno-historijsko naslijeđe, kao i tvrđavu na Vranduku, u budućnosti im je želja da iznjedre pjesmu, u duhu svedaha, koja će ući u antologiju bh. kulturnog naslijeđa, a koja će pjevati o Vranduku, BiH, ljubavi…


„Iako smo, nažalost, ove godine imali manju podršku sponzora, nastavljamo sa organizacijom ove manifestacije. Zahvaljujemo se našim generalnim pokroviteljima, Gradu Zenica i Federalnom ministarstvu kulture i sporta. Postoje tri dodatna razloga da manifestaciju nastavimo, a to su: slavimo jubilarnih 15 godina sevdaha na Vranduku, naredne godine, po svim pokazateljima, sevdalinka bi trebala da uđe na listu nematerijalne baštine UNESCO-a, čiji smo i mi dio projekta po izboru Federalnog ministarstva kulture i sporta, te želimo da promovišemo Stari grad i tvrđavu Vranduk kao izuzetnu turističku destinaciju“, rekao je Ismić.
Ove godine, baš kao i prošle, Festival je bio revijalnog, a ne takmičarskog karaktera.
Sevdalinka ima budućnost…
Prisutni gosti uživali su u prelijepim interpretacijama onih mlađih, na kojima ostaje pjesma i svijet, odnosno pobjednika i dobitnika nagrada na dosadašnjim festivalima u Vranduku, ali i u izvedbama doajena bh. sevdaha i bosanske sevdalinke. Mnogi od njih danas su već poznata imena na muzičkoj sceni. Jedan od njih svakako je Ibro Bublin, a još je mnogo imena koji su svoje prve muzičke korake napravili upravo na ovom festivalu.
Kako je kazao Ismić, do sada je, na 14 prethodnih festivala, učestvovalo oko 300 izvođača, a više od 10.000 građana je posjetilo dosadašnje festivale, tako da, istakao je Ismić, ovaj festival ima budućnost.
„Upravo kroz ovu manifestaciju, educiramo mlade izvođače, koji su budućnost Bosne i Hercegovine. Bez kulture, bez sevdaha nema ni Bosne i Hercegovine. Budućnost sevdalinke je zagarantovana, s obzirom na ove mlade izvođače koji pjevaju“, naglasio je Ismić.
Izvedbe mladih izvođača, ali i doajena bh. sevdaha
Raskoš svoga glasa, ali i umijeće izvedbe pjesme sevdalinke pokazali su: Amina Bajramović, Harun Varupa, Kenan Dervišević, Sena Habibija, koji su se ranije takmičili na Festivalu sevdaha i pokazali svoje znanje, umijeće i ljubav prema sevdalinci, ali i najbolji interpretatori pjesme sevdalinke iz Bosne i Hercegovine, koji mlađima mogu biti uzor i učitelji: Jasmina Numanagić, Hajrudin Heli Halač, Sejo Pitić, Belma Imamović i Vesna Hadžić.
„Ovaj festival se obično organizovao na tvrđavi u Vranduku i ovo je, zaista, jedno lijepo sjećanje na ta druženja, gdje smo pjevali sevdalinku, našu tradicionalnu pjesmu, po kojoj se mi, Bosanci i Hercegovci, prepoznajemo. Sevdalinka je naša historija, životna filozofija, tako da je trebamo čuvati i njegovati, te organizovati što više ovakvih festivala na kojima bi imali priliku svi oni koji vole da pjevaju sevdah, koji čuvaju i baštine ovu našu tradicionalnu pjesmu, da učestvuju na festivalima. Naravno, u ovom današnjem vremenu je to teže organizovati ali, opet, sevdalinka je toliko moćna da i u najtežim situacijama nađe svoj put. U cijeloj Bosni i Hercegovini ima toliko mladih izvođača, ali zahvaljujući njihovim roditeljima koji su im prenijeli tu ljubav. Zaista sam sretna i ne sikiram se kome će ostati sevdalinka“, rekla je Hadžić.
Poznati bh. novinar i voditelj Enver Šadinlija i ove godine je bio u ulozi voditelja, a sve izvođače pratio je izvrsni orkestar Rima bend.