Prema podacima zdravstvenih vlasti, u procesu imunizacije u Federaciji BiH do početka decembra najbolje stoji Kanton Sarajevo s više od 52 posto vakcinisanih s obje doze prema ukupnom broju punoljetnih stanovnika. Drugo mjesto drži BPK sa 38,59 posto, slijedi Tuzlanski sa 27,57, a četvrti je Zeničko-dobojski kanton sa 25,84 posto. Najlošiji rezultati su iz Hercegovine, na drugoj strani liste nalazi se Zapadnohercegovački kanton sa samo 10,83 posto.
Odziv građana nije zadovoljavajući
Iz JU „Dom zdravlja“ Zenica su obavijestili građane o početku vakcinacije trećom dozom. Kako kažu, prema dodatnim preporukama Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju Federalnog ministarstva zdravstva vezane za vakcinaciju protiv COVID-19, svi punoljetni i zainteresovani građani s područja grada Zenica kojima je prošlo najmanje šest mjeseci od primanja druge doze vakcina: Pfizer, AstraZeneca, Sinopharm i Sinovac mogu se trećom/booster dozom Pfizer vakcine vakcinisati danas (utorak, 14. decembra) u terminu od 12 do 19, u prizemlju Doma zdravlja (Služba za higijenu i epidemiologiju).
Prema podacima Doma zdravlja do ponedjeljka, 13. decembra, prvom dozom je vakcinisano oko 26 hiljada građana, a obje doze primilo je blizu 23 hiljade građana. Ukupan broj datih doza je 46 hiljada.

Revakcinacija, odnosno druga doza nakon primljene vakcine Pfizer je nakon tri sedmice (21 dan), Sinopharm 4 sedmice (28 dana), a vakcine Astra Zeneca nakon isteka perioda od 1-3 mjeseca (4-12 sedmica), te Moderna 4 sedmice (28 dana).

– S obzirom na to da se kolektivni imunitet stiče kada je vakcinisano 70% stanovništa, možemo reći da odziv za vakcinaciju protiv COVID-19 nije zadovoljavajući, iako se vakcinacija sprovodi na 11 vakcinalnih punktova koji su smješteni u gradskom području, odnosno u ambulantama porodične medicine. Također, sve punoljetne osobe iz prigradskih i seoskih ambulanti mogu se vakcinisati u ambulantama kojima gravitiraju njihove ambulante. Kada govorimo o trećoj/booster dozi, a prema dodatnim preporukama Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju Federalnog ministarstva zdravstva vezane za vakcinaciju protiv COVID-19, sve osobe kojima je prošlo najmanje 6 mjeseci od revakcine, odnosno druge doze vakcina: Pfizer, AstraZeneca, Sinopharm i Sinovac mogu se vakcinisati trećom dozom Pfizer vakcine. Vakcinacija istom vrstom vakcine je standardna praksa, ali moguća je i vakcincija različitom vrstom vakcine protiv COVID-19 -kažu iz zeničkog Doma zdravlja i dodaju da je počelo vakcinisanje trećom dozom.
Počela vakcinacija trećom dozom
– Vakcinacija trećom dozom odvija se prema ranije definisanim prioritetima, odnosno trećom dozom vakcinisani su zdravstveni radnici i pomoćno osoblje u zdravstvenim ustanovama. Krajem prošlog mjeseca, odnosno 30. novembra počela je vakcinacija booster dozom za građane s područja grada Zenica na vakcinalnom punktu u Službi za higijenu i epidemiologiju, prizemlje Doma zdravlja Zenica, a kojima je prošlo najmanje 6 mjeseci od druge doze -rekli su iz Doma zdravlja i dodali na kraju da se o terminima vakcinacije, revakcinacije i davanja booster doze čiji se proces odvija na ranije pomenutom pultu, redovno obavještava javnost putem zvaničnih web i facebook stranica Doma zdravlja Zenica.