Nakon što je nedavno i na području općine Maglaj registrovan povećan broj aktivnih slučajeva zaraze korona virusom, čak i više od 70 aktivnih slučajeva, posljednjih dana manji je broj zaraženih.
Vakcinisano oko 5.000 Maglajlija
Najnoviji podaci iz Doma zdravlja Maglaj govore o desetak aktivnih slučajeva. Nekoliko pacijenata sa područja općine Maglaj je hospitalizirano zbog problema sa korona virusom, a radi se uglavnom o nevakcinisanim osobama. „Situacija je karakteristična za ovo doba godine, jer tokom proljeće i jeseni povećan je broj aktivnih slučajeva. Kako će biti dalje, teško je prognozirati, najvažnije je pridržavati se mjera i vakcinisati se. Klinički slika oboljelih je različita od slučaja do slučaja, od blažih simptoma do potrebe za smještajem u bolnicu“, kazao nam je dr Elvir Vehabović, direktor JU Dom zdravlja Maglaj.
Vakcinacija ide svojim tokom, ali ne onom dinamikom kako bi to željeli zdravstveni radnici. „Nažalost, dnevno se vakciniše od 40 do 50 osoba, kako prvom tako i drugom i trećom dozom. Od kraja novembra na raspolaganju imamo Modernu i Pfizer vakcine. Ukoliko je neko primio AstraZeneca vakcinu može se vakcinisati i Pfizerom kao trećom dozom jer nijedna kombinacija vakcina nije zabranjena. Trenutno je vakcinisano nešto više od 5.000 osoba“, dodao je dr Vehabović.
Nakon praznika očekuju povećan broj zaražnih
Pred nama su božićni i novogodišnji praznici, vrijeme kada će okupljanja biti češća i veća, kako lokalnog stanovništva tako i onih koji će za praznike doputovati iz inostranstva. „Sigurno je da će se povećati broj kontakata, a time i mogućnost prenosa virusa sa osobe na osobu. Dvije sedmice nakon praznika može se očekivati povećanje broja zaraženih korona virusom. Distanca, nošenje maske i vakcinacija, sve su to epidemiološke mjere koje usporavaju tok prijenosa virusa, a ono što je najznačajnije ublažavaju kliničku sliku i spašavaju ljudske živote što je osnovni cilj cijelog ovog procesa. Na svakom je pojedincu da procjeni koliko je odgovoran ili ne.
Moramo misliti i one na koje možemo prenijeti virus, a to je dovoljan razlog da poduzmemo sve propuručene mjere“, kazao je dr Elvir Vehabović, direktor Doma zdravlja na kraju razgovora.