Iako smo kalendarski ušli u Novu, 2022. godinu, rezimirajući događaje koji su obilježili proteklu godinu, možemo kazati da 2021. godina, uprkos brojnim događajima, ipak, nije ostavila pozitivan utisak na građane Zeničko-dobojskog kantona.

Masovna vakcinacija građana
Ako će u historiji 2020. godina ostati upamćena po pojavi korona virusa, 2021. godinu je obilježila masovna vakcinacija građana. Isporuka prvih vakcina očekivala se krajem januara, a planirano je da vakcinacijom bude obuhvaćeno 150 hiljada građana Zeničko-dobojskog kantona. Prioritetna skupina za primanje prvih vakcina bili su zdravstveni radnici i osoblje zdravstvenih ustanova kao i osoblje i korisnici domova za zbrinjavanje starijih osoba. Među prioritetima su, također, bili i hronični bolesnici i osobe starije od 60 godina dok su policajci i novinari bili svrstani u četvrtu kategoriju. Sredinom godine, počela je masovna vakcinacija protiv Covid- 19, prvenstveno u zeničkoj Gradskoj areni, a potom i u domovima zdravlja širom Zeničko-dobojskog kantona, koja je i dalje u toku.

Organizacija privrednih skupova
Pod motom „Wood is good“ održao se ovogodišnji 8. Gospodarski forum u Žepču, u organizaciji Razvojne agencije Žepče. Na jednom mjestu okupilo se stotinjak učesnika iz privatnog i javnog sektora koji su govorili o tradicionalnim industrijama i digitalnom dobu na primjeru drvoprerade kao i o tome šta donosi umrežavanje u sektoru drvoprerade. U sklopu Gospodarskog foruma upriličeni su i poslovni susreti drvoprerađivača iz BiH, Hrvatske i Crne Gore. Uslijed pogoršanja epidemiološke situacije na području kantona Sajam privrede „Tešanj 2021“ nije realizovan ni ove godine. Iz tešanjskog Udruženja privrednika kazali su da Sajam moraju otkazati iako su realizovali oko 80 posto sajamskih aktivnosti te da je, ipak, odziv izlagača bio iznad očekivanog. U Udruženju se nadaju da će u 2022. koronavirus biti poražen i da će nakon dvogodišnje pauze Sajam, konačno, biti održan.

Izgradnja Koridora Vc, Eko kuće u Zenici i Kaknju


Protekle godine je u Zenici počela izgradnja Eko kuće, što je posebno obradovalo ljubitelje planinarenja. Krajem marta na zeničkom izletištu Smetovi postavljen je kamen temeljac za izgradnju Eko kuće čija vrijednost iznosi oko 890.000 KM, a sredstva su osigurali Vlada Federacije BiH, Vlada Zeničko-dobojskog kantona i Grad Zenica. Eko kuću dobili su i Kakanjci zahvaljujući Općini Kakanj koja je izdvojila 50.000 maraka za renoviranje kuće na Ponijerima koju su kupili 2020. godine, kako bi omogućili sugrađanima da borave na čistom zraku. Otvorenje Eko kuće na Ponijerima upriličeno je 15. decembra, kada je počela sezona skijanja.
Izgradnja Koridora Vc kroz Bosnu i Hercegovinu obilježila je 2021. godinu. Kada je upitanju Zeničko-dobojski kanton, na poddionici Ponirak-Vraca iskopom obje cijevi, tunel Zenica je kompletno probijen. Ukupna dužina tunela iznosi 3.360 metara i predstavlja, trenutno, najduži iskopani tunel na autocesti Koridora Vc u BiH. Prolazi ispod planine Vepar i ima deset prolaza za pješake, dva prolaza za morona vozila i dvije zaustavne niše. Njegovim završetkom i puštanjem u promet, put Zenica-Žepče bit će kraći za oko pet kilometara. Vrijednost ugovora za izgradnju poddionice Ponirak-Vraca je 69.508.325,70 eura sa PDV-om.
Nakon otklonjenih nedostataka cjelokupne gradilišne dokumentacije i završenog tehničkog pregleda izvedenih radova, proteklu godinu je, nakon osam mjeseci čekanja, obilježilo i puštanje u promet Zeničke obilaznice. Puštanjem u promet zeničke obilaznice, BiH je dobila 10,5 novih funkcionalnih kilometara autoceste na Koridoru Vc.


Sportska dešavanje protekle godine obilježile su manifestacije „Sportista Ze-do kantona 2020“, koju organizuje naša novinsko-izdavačka kuća i XII Međunarodni atletski miting „Zenica 2021“, koji je upriličen u organizaciji Atletskog kluba Zenica. Za najbolje sportiste u Zeničko-dobojskom kantonu u 2020. godini proglašeni su Elvedina Muzaferija, članica Skijaškog kluba „ZE-2010“ Zenica, i najbrži bh. atletičar Amel Tuka, član Atletskog kluba Zenica. Godina koja je iza nas značajna je, u konačnici, po učešću zeničkih olimpijaca na Olimpijskim igrama koje su održane u Tokiju. Značajne rezultate ostvarili su najbolji bh. atletičar Amel Tuka, koji je u finalnoj utrci na 800 m završio na šestom mjestu kao i rekorder BiH u disciplini kugla Mesud Pezer, koji je u finalnoj seriji
završio kao jedanaestoplasirani.

Bolje usluge za građane
Prethodna godina značajna je i po nabavci novih aparata za unaprijeđenje zdravstvenih usluga građanima širom kantona. Pored obnova aparata u domovima zdravlja, JU Kantonalna bolnica Zenica tokom godine dobila je vrijedne donacije. Početkom godine izvršila je nadogradnju starog aparata za magnetnu rezonancu, čime je dobijen novi i nasavremeniji uređaj takve vrste u BiH. Nadogradnja aparata je investicija vrijedna 1,5 miliona KM te je time značajno povećana kvaliteta usluga magnetne rezonance. Značajnu donaciju, u vidu dva uređaja za dijalizu, Kantonalna bolnica Zenica dobila je zahvaljujući Fondaciji En-Nedžat iz Kuvajta te time hemodijaliznim pacijentima olakšali liječenje. Kraj 2021. godine obilježila je i donacija Narodne Republike Kine. Riječ je o ultrazvučnom aparatu čija je vrijednost 50.000 KM, a koji će biti instaliran na Odjelu interne medicine Kantonalne bolnice Zenica.
Svoj doprinos u unaprijeđenju usluga za građane Zenice dala je i kompanija ArcelorMittal Zenica, puštanjem Toplane Zenica u probni rad. Kraj godine obilježila je, upravo, isporuka grijanja preko novih kotlova građanima Zenice, koji su u sistemu daljinjskog grijanja. Ukupna vrijednost projekta Toplana Zenica, koji će pomoći da proces proizvodnje i zagrijavanje grada Zenice bude u funkciji, iznosi oko 53 miliona eura. Realizacijom ovog projekta bit će riješen decenijski problem sistema daljinskog zagrijavanja grada te će se utjecati na jačanje ekološke svijesti i zaštite okoliša.

Brojne kulturne manifestacije
Kada je upitanju kultura, uprkos pandemiji korona virusa, tokom 2021. godine realizovane su brojne kulturno-sportske manifestacije.
Pored brojnih premijernih predstava izvedenih na sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, uspješno je realizovan XX Festival bh. drame, u okviru kojeg je nagradu za najbolju predstavu odnijela predstava „Sedam strahova“, u režiji Selme Spahić i produkciji BNP-a Zenica i XX Festivala bh. drame. Tokom prethodne godine Zenica je bila domaćin manifestacije „Ljetne večeri Studio teatra 2021“, Kakanj je bio domaćin kulturno-sportske manifestacije „Kakanjski dani“, dok je kraj 2021. godine u Visokom obilježen realizacijom tradicionalne manifestacije „Dani Zaima Muzaferije“, koji se organizuju u znak sjećanja na velikog bh. filmskog, tv i pozorišnog glumca.