Arhiva

Nedavno je upriličena svečanost dodjele nagrada pobjednicima tradicionalnog Konkursa kojeg, u okviru ekološkog projekta „Napiši priču – Uradi sliku“, provodi Novinsko-izdavačka kuća „Naša riječ“, u saradnji sa Ministarstvom za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK. Ovogodišnja tema, na koju su nam učenici iz osnovnih i srednjih škola sa područja Zeničko-dobojskog kantona slali svoje radove bila je „Mijenjajmo navike da zaustavimo klimatske promjene“, a na adresu naše novinasko-izdavačke kuće pristiglo je više od 700 likovnih i literarnih radova.
Posljedice klimatskih promjena
Učenik četvrtog razreda Gimnazije “Edhem Mulabdić” Maglaj, Mahir Rešidović osvojio je prvo mjesto u konkurenciji literarnih radova.
„S obzirom na to da sam u Maglaju od samog rođenja, veliki dio inspiracije crpim upravo iz svakodnevnog života porodice, prijatelja, poznanika i sugrađana koji se, nažalost, između ostalog, suočavaju sa problemom zagađenog zraka. Pored zdravstvenih problema, ponekad i ne razmišljamo da postoji problem koji vodi cijelo čovječanstvo u propast, a to su posljedice klimatskih promjena. Vještina pisanja koju sam razvio kroz brojne konkurse sa kojima su me, na moju radost, pratile i brojne nagrade, udružena sa neposrednim iskustvom izvela je prelijep rad. Obzirom da sam i prošle godine učestvovao i osvojio 3. nagradu upravo na ovom konkursu koji je raspisala “Naša riječ”, a koju i inače sa zadovoljstvom pratim, bila mi je velika čast što sam izabran kao prvonagrađeni, te na taj način dobio priznanje da je moj rad i trud u protekloj godini imao rezultate.

Rešidović

Nadam se da će se naša svijest o klimatskim promjenama poboljšati, ali i da ćemo konačno uraditi nešto konkretno, primjerima koje sam, između ostalog, naveo u svom radu, što je i bio moj primarni cilj. Zahvaljujem se Ministarstvu i NIPD “Naša riječ” na promociji ideja koje su naša sadašnjost i budućnost, ali i na prelijepom dočeku u Zenici, koja će mi zbog njih, ali i drugih zavoda, udruženja i društava, ostati u jako lijepom sjećanju poslije srednjoškolskog obrazovanja, koje završavam ove godine, s krunom upravo ovog rada“, kaže Rešidović.
Volim da pišem…
Belma Hodžić, učenica OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ osvojila je prvo mjesto za najbolji literarni rad u konkurenciji osnovnih škola.

Hodžić

„Svaki slobodan trenutrak provodim u prirodi i uživam u njenoj ljepoti. Ova nagrada je potvrda moje ljubavi, i prema prirodi, i prema okolišu, kao i moje želje da uživamo u što zdravijem i čišćem okruženju. Inače sam i članica Saveza izviđača Grada Zenica, što također potvrđuje moju predanost i posvećenost prirodi. Ovaj konkurs nam omogućava širenje svijesti kod mladih u vezi očuvanja okoliša, a na toj ideji se zasniva i moj rad. Volim da pišem i učestvujem na raznim takmičenjima i konkursima“, kaže Hodžić.
U konkurenciji likovnih radova, srednjih škola, prvo mjesto je osvojila, učenica Tehničke škole Zenica Dženeta Arnaut, koja je i ranijih godina učestvovala na ovom, ali i mnogim drugim konkursima.

Arnaut

„Motiv za crtanje su mi bile klimatske promjene koje nastaju zbog zagađenog okoliša. Također sam se osvrnula i na životinje koje ispaštaju zbog toga. Tema konkursa je dobra za buđenje svijesti kod mladih, kao i motivisanje za njihov rad i kreativnost. Za mene je ovo još jedan uspjeh koji će mi biti inspiracija za nove slike koje budem crtala i slikala“, kaže Arnaut.

Kadrić

Učenik OŠ „Hasan Kikić“ Tetovo Adnan Karić osvojio je nagradu za najbolji likovni rad, u konkurenciji osnovnih škola.
„Tema na koju smo crtali i pisali mi se jako svidjela. Kroz svoj rad, pokušao sam prikazati osnovne ekološke probleme o kojima ljudi uopšte ne razmišljaju, a zbog kojih se dešavaju velike posljedice“, kaže Karić.

 

Arnaut

Specijalna nagradu za najkreativnijeg učesnika Konkursa osvojio je Adis Arnaut, učenik Prve gimnazije Zenica, za koga, kako ističe, ovogodišnji Konkurs predstavlja još jedan korak u njegovom književno-umjetničkom životu.
„Na ovom Konkursu sam učestvovao više puta i uvijek sam zauzimao neko značajno mjesto – za što mi je neizmjerno drago. Smatram da su takve teme vezane za klimatske promjene veoma bitne, jer čovjek bez prirode ne postoji. Radujem se i narednim konkursima u kojima ću, definitivno, učestvovati“, kaže Arnaut.