Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona zaključio je da je epidemiološka situacija u ovom kantonu sa aspekta COVID-19 infekcije nepovoljna s daljim trendom pogoršanja, saopćila je Press služba.
Udvostručen broj oboljelih
Svi pokazatelji epidemiološke situacije u posljednjoj sedmici su u porastu, a broj oboljelih je udvostručen. Prema podacima Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), koju je razmatrao Krizni štab, broj novih potvrđenih slučajeva u zadnjih sedam dana je 1263, što čini kumulativnu incidencu od 352 na 100.000 stanovnika, a očekuje se dalji rast broja zaraženih, prvenstveno zbog brzog širenja omicron varijante virusa. Do 09. januara ukupno je potvrđeno 23.070 slučajeva infekcije, a broj aktivnih slučajeva je 1.785.
U zadnjoj posmatranoj sedmici umrlo je 12 osoba, što čini sedmodnevnu stopu mortaliteta od 3,31/ 100.000 stanovnika i ova vrijednost je nešto viša u odnosu na prethodnu sedmicu (2,79).
Ubrzano širenje virusa
Ministar zdravstva i predsjednik KŠ ZDK dr. Adnan Jupić rekao je da je neohodno pridržavati se novih mjera i poštovati naredbe kriznih štabova, a s obzirom da se radi o ubrzanom širenju jedne nešto blaže varijante virusa, najbitnije je zaštititi najugroženije kategorije, prvenstveno starije i osobe sa komorbiditetima.
“Apelujem na stanovništvo da sarađuju s nama i siguran sam da ćemo ovaj talas zajedno prevazići te izbjeći kolaps zdravstvenih ustanova, što nam je od početka bio cilj”, rekao je dr. Jupić.
Opterećenje bolnica
Opterećenje bolničkih kapaciteta u Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj je 61 ukupno hospitaliziranih krajem ovog perioda i stopa hospitalizacije iznosi 15,92 na 100.000 stanovnika.
Direktor Opće bolnice dr. Omer Bedak rekao je da je u općinama Tešanj, Doboj Jug, Maglaj i Usora, koje gravitiraju ovoj zdravstvenoj ustanovi, značajno povećan broj novooboljelih, ali da se radi o pacijentima koji nemaju tešku kliničku sliku i uglavnom se nalaze na kućnom liječenju, tako da je situacija ipak pod kontrolom.
Proces vakcinacije
Do sada je u ovom kantonu sa dvije doze vakcinisano 81.719 građana ili 31,4 posto odraslog stanovništva, a ako se uzme u obzir da je nemali broj građana vakcinisan u inostranstvu, procjenjuje se da je vakcinisano preko 41,4% odraslog stanovništva ovog kantona.
Prema riječima dr. Fatime Bašić, epidemiologinje INZ-a, procenat provakcinisanosti nije zadovoljavajući, a zabrinjava što u posljednje vrijeme opada zainteresiranost građana za vakcinaciju.
“Apelujem na sve one koji mogu primiti vakcinu da pristupe vakcinaciji, jer je ovo jedina mjera koja je za sada efikasna u smislu da se kod vakcinisanih osoba ipak u najvećem procentu ne razvijaju teže forme infekcije a time i nepovoljan ishod”, rekla je dr. Bašić.
Nove naredbe
Krizni štab predložio, a Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila nove epidemiološke mjere, uvažavajući nove mjere Kriznog štaba FBiH, sa nešto restriktivnijim mjerama za ugostiteljske objekte.