Premijer Federacije BiH Fadil Novalić razgovarao je jučer s predsjedavajućim oba doma Parlamenta FBiH, kantonalnim premijerima te čelnicima Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i federalnih uprava policije, inspekcije i civilne zaštite o aktuelnoj situaciji te poduzimanju daljih aktivnosti na prevenciji širenja virusa COVID-19.
Novalić je rekao da je u FBiH u periodu od dva mjeseca, koliko je trajalo stanje nesreće uzrokovane pandemijom koronavirusa, bilo 1.082 zaraženih i 39 umrlih, a aktivnih tek 87 slučajeva, a da je u protekla dva i po mjeseca broj oboljelih i umrlih višestruko povećan.
“Tada smo konstatirali da smo pobijedili koronu. Ispostavilo se da je greška, pa smo govorili da će virus oslabiti, što se nije desilo. Dva i po mjeseca poslije, dakle u istom vremenskom intervalu, imamo 8.478 zaraženih, što je osam puta više, umrlih imamo 201, a aktivnih slučajeva 513. To govori da ponovo imamo problem”, rekao je Novalić.
Uskoro nove mjere
Zaključak sastanka je da FBiH preuzme dio obaveza, a da kantoni krajnje ozbiljno preuzmu na sebe druge obaveze. Novalić je najavio da će na prvoj sjednici Vlada FBiH donijeti određene mjere, uključujući i naredbu da se aktiviraju sve bolnice kao izolatoriji.
“Neke mjere ćemo preraditi da bude lakše kantonima. Uspostavit ćemo jednu bazu podataka s kantonima”, rekao je premijer FBiH.
Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić rekao je da je na sastanku naglašeno da ne smije biti nove blokade privrede, te da se društvo treba naučiti živjeti s koronavirusom.
“Konstatirano je da su općine nedovoljno uključene u borbu protiv pandemije. Ukidanjem stanja nesreće teret borbe protiv pandemije je pao na Federaciju i kantone, ali i općinski nivo ima instrumente koje ne koristi, zbog čega očekujemo da se i lokalni nivo aktivnije uključi u ovu borbu”, rekao je Ganić.
Testovi za ZDK
Premijer ZDK zatražio je da se poveća broj testiranja na Kliničkom centru u Sarajevu, jer u raspoloživih 50 testiranja dnevno, pored osoba kod kojih postoje indikacije ulaze i redovni pacijenti koji se pripremaju za operacije u bolnicama.
“Tražio sam da se prilikom buduće raspodjele testova sa nivoa FBiH određen broj testova dodijeli i bolnicama u kantonima, a ne samo kliničkim centrima čiji je osnivač FBiH. Želimo da pomognemo da se rasterete kapaciteti KCUS-a, a kada uskoro nabavimo nove ekstraktore bit ćemo u mogućnosti da radimo mnogo veći broj testiranja nego što trenutno radimo”, rekao je premijer ZDK.