U selu Slivno kod Breze, svečano je predat na korištenje novoizgrađeni vodovod kojim je trajno riješeno vodosnabdijevanje 150 domaćinstava u ovom selu i obližnjem vikend naselju Hrasno.
Kompleksan projekat
Izgradnja ovog izrazito kompleksnog vodovoda započeta je 2013. godine, a ukupna vrijednost investicije je 872.617 KM. Voda se zahvata na izvorištu Zmajevac u kanjonu rijeke Misoče, odakle se sistemom pumpnih stanica na nekoliko kota i potisnih cjevovoda transportuje do glavnog rezervoara kapaciteta 100 kubnih metara na Crnom vrhu na nadmorskoj visini od 1.063 metra, odakle se distributivnom mrežom šalje do domaćinstava.
U finansiranju projekta učestvovali su Vlada Zeničko-dobojskog kantona koja je iz sredstava vodnih naknada osigurala 250.000 KM, Projekt ruralnog razvoja (RBDP) Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD) sa 175.000 KM, te Općina Breza sa 447.522 KM.
Novi projekti
Premijer Mirza Ganić izrazio je zadovoljstvo zbog završetka projekta, pozivajući općinske vlasti da podnesu zahtjeve za finansiranje novih vodnih projekata budući da je u ovogodišnjem budžetu Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona za općinu Breza odobreno dodatnih 290.000 KM. “Vlada ZDK je opredijeljena za razvoj infrastrukture bez koje nema ni ugodnog življenja. Jako je važno da imate dobre puteve i riješeno vodosnabdijevanje kako biste ostali i opstali na ovim područjima i sve aktivnosti Vlade su usmjerene u tom pravcu”, rekao je Ganić.
Sportsko-rekreativni centar
Općinski načelnik Munib Zaimović rekao je da sjeveroistočni dio Breze, kojem pripada i selo Slivno, ima poseban značaj u lokalnim razvojnim planovima te da je na ovom području planirana izgradnja novog sportsko-rekreativnog centra sa sadržajima koji će doprinijeti razvoju, donijeti radna mjesta i zaustaviti odlazak mladih.
“Osim ovog, riješena su još tri vodovoda – vodovod Trtorići-Opreč, Bukovik i Vrankamen. Pozivam sve nivoe vlasti da u ovom kraju, koji je i u ratu pokazao svoju veličinu i snagu, nastave s realizacijom razvojnih projekata”, rekao je Zaimović.
Brojne zvanice
Prigodnoj svečanosti, pored brojnih mještana Slivna i predstavnika izvođača radova, prisustvovali su i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH Nermin Mandra, zastupnik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona Vedad Jusić, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK Mirnes Bašić te bivši načelnik Halil Tuzlić, u čijem je mandatu započeta izgradnja vodovoda.