Mlada Visočanka Selma Rajkić, studentica Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, zajedno sa svojim timom, učestvovala je na 10. takmičenju “Monroe E. Price Media Law Moot Court Competition za južnu i istočnu Evropu”, a koje se odnosilo na takmičenje u simulaciji suđenja iz oblasti medijskog prava i najprestižnije je studentsko takmičenje iz ove grane prava na svijetu. Pred Selminog tima, na takmičenju su učestvovali još i univerziteti iz Bukurešta, Budimpešte, Rima, Tirane, Ljubljane, Berna, Beča te dva univerziteta iz Moskve.
Takmičenje će biti održano u aprilu
Predstavnici BiH su osvojili prvo mjesto, pobjedivši u svih pet duela debatujući o hipotetičkom slučaju o uklanjanju sadržaja sa društvenih mreža, predmetu jasno inspirisanom događajima koji su obilježili posljednje predsjedničke izbore u SAD-u. Ovim uspjehom oni su se plasirali na svjetsko takmičenje koje će biti održano na Univerzitetu u Oxfordu u aprilu 2022. godine. Takmičenje će obuhvatiti najbolje svjetske univerzitete iz ove oblasti, a Univerzitet u Sarajevu je pobjedom na regionalnom takmičenju osigurao mjesto među njima.
“Moram da kažem da su svi univerziteti koji su učestvovali na ovom takmičenju eminentni univerziteti u svojim državama i pobjeda nije lako došla. Mislim da je ono što je najviše presudilo u našu korist da mi pobjedimo jeste definitivno priprema i sve što su asistenti u prethodnih nekoliko sedmica prije samog takmičenja uložili u nas i koliko smo se trudili kao ekipa da možemo iznjedriti pobjedu. Tu je i samo upornost, odnosno koliko smo mi to stvarno htjeli. U početku se nismo nadali baš prvom mjestu, ali jesmo išli na to da se plasiramo dalje i da idemo na Oxford te da u jednu ruku pokažemo koliko Pravni fakultet u Sarajevu zaista može da pruži”, poručila je Rajkić.
Motivacija za mlade studente
Pored Selme, u timu su još bili Enida Dučić, Din Buljević i Abela Rastoder, a pripremali su ih asistenti Nasir Muftić i Tahir Herenda. Interesantno je da je i prethodnih godina Pravni fakultet u Sarajevu postizao uspjehe u regionalnom takmičenju, ali ovo je prvi put da sarajevski tim na Oxford odlazi sa osvojenim prvim mjestom.
“Postoji nada da će ovo doprinijeti svima nama i da će studenti sljedeće generacije moći vidjeti da je takmičenje ove vrste, pored svog kapaciteta koji Pravni fakultet nudi, jedna vrsta proširenja vidika i da će pomoći ne samo kao još jedan vid uspjeha nas takmičara nego da će pridonijeti u boljem razumijevanju pravne materije. Tačnije, da ćemo mi moći sutra kao pravnici da to primijenimo i poboljšamo stanje u našoj državi. Ovo takmičenje vidim i kao jedan vid motivacije za mlade pravne studente koji će to moći korisititi na radnom mjestu”, dodala je mlada Visočanka.