Na zeničkoj zelenoj pijaci proteklog petka zatekli smo prazne tezge, te po nekog kupca. Prodavači se, uprkos niskim temperaturama, ipak trude do kraja dana prodati što je moguće više proizvoda.
Trgovac Safet Alispahić mišljenja je da je razlog slabe posjete besparica koja je uzrokovana praznicima. „Iako se trudimo imati raznovrsnu ponudu i niže cijene, građani se ipak odlučuju kupovati na drugim mjestima gdje im je lakši pristup. Parking je ovdje uvijek bio problem i da se to riješi imali bi mnogo više kupaca“, kaže Alispahić te dodaje da se na pijačnim tezgama može pronaći raznovrsna roba po pristupačnim cijenama. „Građani najviše potražuju špinat, blitvu, mrkvu, cveklu, celer, luk i paprike. Sada je sezona citrusnog voća pa se ono u ovom periodu i najviše kupuje. Pored svih troškova, ipak se odluče kupiti zdravu i provjerenu namirnicu“, ističe Alispahić. Uprkos niskim temperaturama i hladnom januaru svoje prizvode čuvaju u toplim magacinima, kako bi ih zaštitili od propadanja, a kupcima koji dolaze u ranim jutarnjim satima izložili svježe proizvode.
Na zeničkoj pijaci za vrećicu špinata i kilogram prokulica potrebno je izdvojiti 2 KM, a za kilogram mrkve 1,50 KM. Kada je upitanju sezonsko voće, mandarine i naranče možete kupiti po cijeni od 1,30 KM, dok kilogram limuna košta 1,50 KM. Za kupovinu banana i kivija potrebno je izdvojiti 2 KM.