Priliku da obave svoju građansku obavezu i glasaju na Lokalnim izborima 2020. godine svi punoljetni državljani Bosne i Hercegovine imat će 15. novembra. Do sada je završeno podnošenje prijava za ovjeru kao i ovjera političkih stranaka, nezavisnih kandidata, udruženja i grupa građana te podnošenje prijava i ovjere koalicija i listi nezavisnih kandidata za učešće na izborima. Podnošenje kandidatskih listi je u toku i trajat će do 17. avgusta.
U toku provjere Privremenog biračkog spiska
Slijedeći aktivnosti i obaveze koje su utvrđene uslovima, rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za Lokalne izbore 2020. godine, 2. jula donešen je Plan rada Gradske izborne komisije Zenica. „Prema tom rokovniku, Gradska izborna komisija Zenica je 13. jula donijela plan izlaganja izvoda iz Privremenog centralnog biračkog spiska (PBS) za Grad Zenicu. Prema tom planu, odlučeno je da se Privremeni birački spisak za Grad Zenicu izloži na 16 lokacija, a to su: MZ Centar, MZ Blatuša, MZ Carina, MZ Crkvice, MZ Brist, MZ Lokvine, MZ Babino, MZ Arnauti, MZ Novo Radakovo, MZ Perin Han, MZ Raspotočje, MZ Tetovo, MZ Meokušnice, MZ Nemila, MZ Topčić Polje i MZ Donja Gračanica. Izborna komisija je vodila računa o, rekao bih, prostornoj raspoređenosti biračkog tijela Grada Zenica i prostornim mogućnostima za određenim lokalitetom. Uglavnom su to prostori društvenih domova u ovim mjesnim zajednicama, odnosno drugi društveni prostori pod nadležnosti Grada Zenica“, kaže Selver Keleštura, predsjednik Gradske izborne komisije Zenica. Privremeni birački spisak (PBS) za Grad Zenica bit će izložen do 17. avgusta 2020. godine, a izlaže se kako bi građani i svi učesnici u izbornom procesu mogli provjeriti podatke sadržane u istom i mogli tražiti eventualne ispravke kod nadležnog organa. „Građanima je poznato da je, prema Izbornom zakonu BiH, u primjeni pasivna registracija birača. Dakle, svaki građanin koji dobije ličnu kartu ili drugi identifikacijski dokument se istovremeno upisuje u Centralni birački spisak, odnosno izvod iz Centralnog biračkog spiska za grad/općinu prema adresi koja je sadržana u dokumentima koji su priloženi prilikom izdavanja ličnog dokumenta. Eventualne greške kod štampanja biračkog spiska građani tebaju uvidjeti, kako bi se ispravile na vrijeme“, objašnjava Keleštura, dodajući da nakon izlaganja PBS-a, nisu moguće daljnje promjene. Drugi razlog izlaganja PBS-a jeste da birači mogu izvršiti provjeru biračkih mjesta na kojima će glasati. „Gradska izborna komisija nastoji da napravi izvjesni kontinuitet da građani ne bi, od izbora do izbora, mijenjali lokaciju, nego da znaju na kojem mjestu glasaju. To, nekada, zahtijeva i određene administrativne i druge postupke kod prebacivanja glasača sa jednog na drugo biračko mjesto zbog povećanja broja birača, jer znamo da na jednom biračkom mjestu ne smije biti preko hiljadu birača upisano na birački spisak, i onda je to razlog da otvorimo novo biračko mjesto“, kaže Keleštura.
Još nije utvrđen broj biračkih mjesta
U prvoj sedmici izlaganja PBS javnosti, izvršene su 843 provjere na navedenim lokacijama, a u drugoj 1.140 provjera. „Ponavljam, PBS je izložen od 20. jula do 17. augusta 2020. godine. Izvještaji su sedmični i sve je transparentno i dostupno javnosti. Dakle, do sada su ukupno izvršene 1.983 provjere izvoda iz PBS-a, na 16 lokacija, na kojima su izloženi birački spiskovi“, kaže Keleštura, pozvavši građane da prilikom uvida u PBS poštuju sve preporučene opće mjere zdravstvene zaštite, kao što su nošenje zaštitnih maski svih osoba koje ulaze u prostorije, fizička distanca od minimalno 1,5 metar, dezinfekcija ruku i slično.
Ukupan broj birača upisanih u Centralni birački spisak za Grad Zenica za Lokalne izbore 2020, sa stanjem na dan 23. juli 2020. godine, iznosi 101.719. „Taj broj nije konačan. Vjerovatno će biti promijenjen, jer će biti osoba koje će, u međuvremenu, steći punoljetstvo i pravo glasanja na Lokalnim izborima. Bit će konačan kada se zaključi Centralni birački spisak.“, ističe Keleštura. Još uvijek nije utvrđen broj biračkih mjesta, a prema Uputstvu o rokovima, kako kaže Keleštura, rok je 10. septembar.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju Naše riječi