Nedavno otvoreni Konjički klub s mini zoološkim vrtom „Smet“ udaljen tek osam kilometara od centra Zenice, može se pohvaliti sa zbirkom većom od 400 životinja ukupno. U razgovoru za „Našu riječ“, osnivač ove farme Amer Beganović kaže da su u početku na ovom lokalitetu bili pas čuvar i tek nekoliko kokoški.

-Onda je krenulo jedno za drugim, stigle su patke, guske, paunovi, afričke koke, ćurke, zečevi, koze, janjad, tako da danas imamo 17 vrsta životinja. Jako volim životinje i prirodu, a na ovaj način ih mogu gradskoj djeci pokazati –kaže Beganović.
Njegov radni dan počinje u 4 sata ujutro, nakon jutarnje kafe slijedi hranjenje peradi, potom konji, dok koze i magarci zadnji idu na ispašu. Sve životinje veći dio dana borave na otvorenom.
Idealno vrijeme za posjetu roditelja s djecom je poslijepodne, dok su za jahanje najbolji termini rano jutro ili predvečer kad sunce zalazi. Amer dodaje da neki mališani u prvom kontaktu sa životinjama iskazuju strah ali se vrlo brzo oslobode te krene zajednička igra.

-Sve ove životinje su othranjene na mojim rukama i jako su pitome jer su od samog početka u dodiru s ljudima. Još uvijek smo relativno nepoznati ali iz dana u dan imamo sve više posjetitelja. Najveća atrakcija su konji i paun –rekao nam je Beganović te dodao da je do ‘90-ih godina postojao konjički klub na Crkvičkom brdu.
-Uvijek su djeca iz Zenice išla u sarajevsku Pionirsku dolinu ili neke druge gradove i šteta je što nismo imali zoološki vrt. Ovdje imamo čist zrak, divnu prirodu i na neki način oživljujemo Smetove –kaže Beganović i dodaje da podršku ima od članova porodice, oca, majke i sestre.

-Imam u planu da dovedem još dva moja konja koji su trenutno zbog nedostatka prostora na pansionima. Želim izgraditi veliku štalu u kojoj će svi konji biti na jednom mjestu, planiram i kupnju fijakera koji bi vozio naše građane po Smetovima –rekao nam je na kraju Beganović.
Jedan od problema s kojim se susreće je nedostatak pitke vode, dok za životinje skuplja kišnicu u čatrnji.