Na nedavno održanim tradicionalnim 454. skokovima sa Starog mosta u Mostaru u kategoriji “Mostarske laste” Zeničanin Mustafa Šarić osvojio je treće mjesto. Mustafa Šarić, rođen u 1987. godine u Zenici, od ranog djetinjstva trenirao je u raznim sportovima. Na početku razgovora za „Našu riječ“ kaže da je nosioc crnog pojasa u taekwondou i aktivno se bavi istim. Ipak, ljubav prema ekstremnim sportovima je prevladala i sad iza sebe ima brojne uspjehe na takmičenjima u skokovima u vodu.

Šarić

Prvi nastup se pamti
– Često kažem da mi je najlakše bilo na prvom takmičenju jer nisam bio niti svjestan šta me čeka. Mladost-ludost. Ipak, taj nastup ostaje u sjećanju jer je to bila prelomnica da se odlučim baviti baš skokovima –kaže Šarić koji je jedan od prvih Zeničana koji se bavi ovim sportom na profesionalnom nivou.
Ističe da nije bitan samo taj zadnji trenutak pred skok nego da se radi o višemjesečnoj psihofizičkoj pripremi koja počinje već početkom marta. Prilikom samog skoka, sva koncentracija i energija se svode na što bolje izvođenje skoka. Skokovi su sami od sebe opasni, bolje je krenuti od malih nogu kako bi se tijelo i duh formirali u jednog skakača.
– U početku je bilo dosta straha i pokušaja odgovaranja od strane porodice i prijatelja, i ja sam se naravno bojao. Vremenom je to postalo neka redovna sezonska rutina, tako da su i oni koji su me nekada odgovarali sad postali moja najvažnija podrška –rekao je Šarić i zahvalio se firmi u kojoj je zaposlen, Condor security, jer mu pružaju podršku, kako kolege tako i direktor po pitanju slobodnih dana i odlazaka na takmičenja.
Želi slaviti na Starom mostu
Među brojnim trofejima posebno izdvaja one iz Mostara, nekoliko drugih i trećih mjesta.
– Tehnički gledano, ovogodišnji nastup je mogao puno bolje ali s obzirom na to da smo svi bili slabije spremni zbog smanjenih mogućnosti za trening, takmičenje je opet prošlo super. Dosta se primijetila nesigurnost kod sviju nas pa i mene samog, to je rezultiralo slabijim skokom u prvoj seriji. Najvažnije je da smo svi prošli bez povreda. Idemo dalje, slijedeći nastup je na Bentbaši (22. avgust). Nadam se da će to takmičenje proći znatno bolje u svakom smislu –kaže Šarić te ponavlja da mu ostaje želja slaviti u skokovima sa Starog mosta.
Na kraju razgovora je poručio mladima koji se žele baviti ovim, ali i drugim sportovima, da se moraju izuzetno posvetiti svome radu i treningu jer se jedino tako dolazi do uspjeha i rezultata.