Gotovo svakodnevno povećanje cijena osnovnih životnih namirnica, uz stalni rast cijena energenata, podjednako teško podnose privreda i građani. Najteže je, čini se uposlenima u realnom sektoru koji, uz svakodnevnu borbu s potrošačkom korpom, zbog sve težih uvjeta za poslovanje preduzeća u kojima su zaposleni, strahuju i od otkaza s posla. Jasmin Kalabić jedan je od mladih ljudi koji su, u želji da doprinesu ekonomskom razvoju domovine i zavičaja, kapital zarađen u EU 2016. godine odlučio investirati u BiH. U fabrici za preradu drveta „Inter process“ u Tešnju zaposlio je 60 radnika. Dva puta toliko kroz kooperantski odnos u desetak pilana. Stalni rast cijena, posebno energenata zabrinuo je poslodavce, ali i uposlene.
Strah od otkaza
-Pa, svi mi treba da budemo zabrinuti. Znamo svi kakva je situacija i da sve vuče jedno drugo. Normalno da bi moglo doći i do otkaza od strane poslodavaca tako da normalno strahujemo-kaže radnik fabrike Almir Mehinagić iz Maglaja.
Uprkos svemu u ovoj kompaniji su u prošloj godini primili 30 novih radnika. Povećali su i plaće. Unutrašnjom reorganizacijom kompenziraju povećanje cijena energenata i, za sada, ne razmišljaju o otkazima. Ipak, zbog nedostatka makroekonomske politike, strahuju i jedni i drugi.
-Mislim da problem nas privrednika će u suštini postati problem običnog građanina. I u sklopu inflacije koja se dešava mislim da će biti teška i turbulentna godina prvenstveno za obične građane-kaže direkor fabrike Jasmin Kalabić.
-Plate, što se tiče naše firme sve je u redu. Rastemo. Napredujemo. Dokle ćemo moći sa ovim ovakvim uslovima kao što se dešava u našoj državi unazad nekoliko mjeseci da se povećavaju te cijene svega ne znamo-kaže uposlenik Nevzad Ramić.
Upitno 500 novih radnih mjesta
Koliko više cijene energenata i nedostatak adekvatnih mjera Vlade utiču na privrednike i uposlene svjedoči primjer da je, zbog rtečenog, na čekanju investicija vrijedna više od deset miliona maraka koja bi, u naredne dvije godine trebala rezultirati upošljavanjem čak 500 radnika.
-Mi smo već za tu investiciju definisali lokaciju, kupili smo zemljište u Maglaju i sada čekamo nekakav sljedeći korak u cijeloj toj priči. Ne znamo kako će se okončati. Mi ćemo tu investiciju realizirati. Ako to ne bude išlo u BiH, moguće da se to dogodi drugdje-kaže Kalabić.
Vlada bi, smatraju u menadžmenti, morala analizirati makroekonomska kretanja i eventualna poskupljenja enegenata i o tome blagovremeno informirati i pripremiti privrednike.
-Mi samo želimo da opstanemo. Da oplemenimo kapital na način otvorimo nova radna mjesta, da zaposlimo ljude i da nastavimo povećavati plate. A, da bismo to uspjeli treba nam podrška cijelog društva. Između ostalog i politike, i Elektroprivrede i naftnih kompanija i svih ostalih da bi taj patriotizam u suštini imao smisla-zaključuje Kalabić.