S gradonačelnikom Zenice, Fuadom Kasumovićem razgovarali smo o gasifikaciji Zenice, izgradnji glavnog kolektora, što je dio projekta „Prikupljanje i tretman otpadnih voda grada Zenica“ te privredi i razvoju kompanija u Zenici.
Prošle sedmice je Javno preduzeće “Zenicagas” doo dobilo Rješenje o urbanističkoj saglasnosti za izgradnju složene građevine za gasifikaciju grada Zenica. Riječ je o polietilenskom distributivnom gasovodu koji će se graditi na području katastarskih općina Zenica III, Ričice, Crkvice, Zenica I, Zenica II, Podbriježje, Gradišće, Banlozi, Raspotočje, Janjići, Perin Han, Klopče i grad Zenica. Projekat izgradnje ovog primarnog distributivnog gasovoda je jedan od većih energetskih projekata u Bosni i Hercegovini. Ukupna dužina primarnog distributivnog gasovoda je 39,4 kilometra.
Generacijski projekti
O tome šta realizacija ovog i drugih projekata znači za Zenicu i njene građane gradonačelnik Kasumović kaže: “Grad Zenica, za vrijeme od kada sam gradonačelnik, prvi u BiH je ušao u Zelene gradove i shodno tome preko EBRD-a i drugih institucija mnoge projekte za čišći i ekološki život radimo. Riješili smo Toplanu koja je ekološka i građani Zenice su prezadovoljni. Uspjeli smo uraditi ono što neki nisu mogli za 30 godina. Banja Luka je zadužila nekoliko desetina miliona maraka za gasifikaciju Banja Luke kod EBRD-a, a mi to radimo bez ijedne marke zaduženja, iz ušteda. Sa EBRD-om smo završili da nam daju grant za plinovod od Kanala do bolnice gdje bi bila centralna jedinica. Mi smo već nekih sedam kilometara gasovoda položili na desnoj strani obale rijeke Bosne, tender je završen od Radakova do bolnice kako bismo krenuli s isporukom plina za građane na desnoj obali rijeke Bosne.
Nakon toga, prelazimo na lijevu stranu rijeke Bosne i pokušat ćemo svim naseljima omogućiti priključak. Kada smo otvorili novu Toplanu, generacijski projekat, ne trošimo toliko tona uglja, što su vidjeli i najveći kritičari zagađenja zraka u gradu i priznali da je sada dosta manje zagađenje.
Zajedno s građanima Zenice izvršit ćemo dodatni pritisak na “Mittal” kako bi svoje kapacitete smanjili. Sve je manje drvenog ogrjeva, a mi planiramo zamijeniti loženje uglja na teritoriji grada. Da bismo to uspjeli, moramo građanima osigurati alternativu. Sve to radimo iz naših ušteda kako bi ovaj grad bio zeleni grad Evrope.
Ovo je još jedan generacijski projekt za grad Zenicu koja je bila jedan od najzagađenijih gradova, a kada ove mjere provedemo bit će dosta drugačije.
Zenica ide i sa utopljavanjem zgrada u smislu energetske efikasnosti, a da grad nije bio prezadužen, razgovarali smo EBRD o kreditima kako bi se utopljavale privatne kuće i mijenjala ložišta. Drveta je sve manje, ugalj je nezdrav, a alternativa nam je ovo na čemu radimo užurbano. Najkasnije za dvije godine vjerujem da ćemo imati gasifikaciju.
Živim u Perinom Hanu i ja prvi želim da se prikopčam na gasovod. Moderna “Toplana” koju smo s partnerima napravili, građani su vidjeli i desetine njih mi se obraćaju, žele se uključiti jer će imati stabilno i sigurno grijanje.”

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju