Učenici, nastavnici i ostalo osoblje OŠ „Meša Selimović“ Zenica drugo polugodište su počeli u ljepšem školskom ambijentu. Naime, obnovljena je školska sportska dvorana na radost, prvenstveno, oko 600 učenika koji pohađaju Školu i koji će, u moderno opremljenoj dvorani, moći steći nova znanja i sportske vještine. Svečanost povodom završetka radova na obnovi sportske školske dvorane upriličena je proteklog utorka.
Obnovu finansirala Turska vojna misija u BiH i resorno ministarstvo
Kompletnu obnovu školske sportske dvorane finansirala je Republika Turska, odnosno Turska vojna misija u BiH, u iznosu od oko 90.000 KM, dok je jedan dio vezan za izradu projekta, nadzor nad radovima i nabavku sportske opreme finansiralo Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK u iznosu od 20.000 KM.

Svečano presjecanje vrpce

„Zahvaljujem se svima koji su učestvovali u ovom projektu. Turska vojna misija je, od 1993. godine pa sve do danas, realizirala preko 600 projekata u Bosni i Hercegovini i Zeničko-dobojskom kantonu. Djeca svih nas su naša budućnost. Najsretniji smo kada možemo da pomognemo djeci u razvoju za sretniju budućnost. Bogatstvo i prijateljstvo dva naroda, bosanskohercegovačkog i turskog, datira od davnina, nastavlja se danas i trajat će zauvijek. Ovaj projekat ne doživljavamo kao pomoć, nego kao podršku bratskom narodu Bosne i Hercegovine. Vaša sreća je i naša sreća“, rekao je brigadir Bariš Konak, komadanat Turske vojne misije u BiH.
Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Spahija Kozlić zahvalio se prijateljskom i bratskom turskom narodu na još jednom uspješnom projektu u oblasti obrazovanja, ističući da je samo u protekle dvije godine Turska vojna misija u BiH finansirala obnove škola vrijedne oko 450.000 KM.
„Prošle godine smo, uz podršku Turske vojne misije, završili rekonstrukciju PŠ ‘Srhinje’ u Visokom te Srednje muzičke škole u Zenici, a u toku je rekonstrukcija fiskulturne sale Tehničke škole u Zenici. Hvala Turskoj vojnoj misiji i narodu Turske što pomažu da našim učenicima osiguramo adekvatne uslove za školovanje“, rekao je ministar Kozlić, najavivši da će resorno ministarstvo finansirati i nabavku novog semafora za fiskulturnu salu.
Radost za 600 učenika
Kako je kazao Amir Zukić, direktor OŠ „Meša Selimović“ Zenica, ovo je, u finansijskom pogledu, najveći projekat koji je realizovan u Školi u posljednjih 10 godina.
„Radovi, koje je u cjelosti finansirala Turska vojna misija u BiH, su započeli u septembru 2021. godine. Određeni dio radova finansiralo je i resorno ministarstvo, a radove je uspješno izvela naša ugledna kompanija Arcon in d.o.o. Zenica. Urađena je potpuna rekonstrukcija sportske dvorane, urađeni su parketi, moleraj, kompletna rasvjeta, zamijenjeni su koševi i na taj način je u funkciju stavljena nova sportska dvorana. U stihovima jedne pjesme stoji: „Najsretniji čovjek na ovom svijetu je onaj koji donosi sreću drugima“. Danas je usrećeno 600 učenika naše škole koji su na upotrebu dobili obnovljenu sportsku dvoranu. Neka ona bude mjesto na kojem će naša djeca biti sretna i zadovoljna, gdje će učiti i vježbati, družiti se i jačati svoja prijateljstva. Nama, nastavnicima i roditeljima, ostaje obaveza da našu djecu učimo da cijene i poštuju one koji su im pomogli i dali podršku, kako bi i oni isto to radili u budućnosti“, kazao je, tom prilikom direktor Zukić, dodajući da, pored učenika Škole, ovu sportsku dvoranu koriste i klubovi, koji treniraju djecu u raznim sportovima.
Prije svečanog presjecanja vrpce, čime je ozvaničen završetak radova na rekonstrukciji fiskulturne sale OŠ “Meša Selimović” u Zenici, prigodan program izveli su učenici Škole, zahvalivši se, na taj način, Turskoj vojnoj misiji u BiH.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju